Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vaxlar-upp-i-kampen-mot-vald-mot-kvinnor/

SVERIGE

Växlar upp i kampen mot våld mot kvinnor

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
Foto: Tim Aro/TT

Regeringen vill växla upp arbetet med mäns våld mot kvinnor. Utökat kontaktförbud och kriminalisering av oskuldskontroller och två av åtgärderna.

– Det har gjorts mycket arbete tidigare, men det har inte varit tillräckligt, säger jämställdhets­minister Paulina Brandberg (L).

TT Text

Regeringen har gått igenom de utredningar som pågår och vilka av dem som bör få tilläggsdirektiv för att motsvara regeringens ambitionsnivå, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.

– En sak vi vill fokusera på är kontaktförbud. Där pågår en utredning och vi kommer att lämna tilläggsdirektiv.

I tilläggsdirektivet finns bland annat att förbudet ska kunna gälla större geografiska områden, som en hel kommun, och att elektronisk övervakning som fotboja ska användas oftare.

Regeringen har också nyligen fattat beslut om tilläggsdirektiv till den pågående utredningen om hur skyddet för unga kvinnor kan stärkas. Där vill man se en kriminalisering av så kallade oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer.

– Vi vill inte bara se ett stärkt skydd – vi vill att det blir olagligt. Tilläggsdirektivet lämnar tydligt förslag som gör den här typen av handlingar olagliga, säger Strömmer.

Paulina Brandberg säger att fredagens pressträff, som hålls på FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, är ett startskott för att arbetet kommer att ha högre ambitionsnivå.

– Vi kommer att lägga örat mot marken och lyssna på dem som verkligen är berörda av detta för att får fram en så bra problemanalys som möjligt.

Läs mer: FN: Fem kvinnor i världen dödas varje timma av närstående

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt