Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-24 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/victor-25-skulle-bada-hittade-vrak-fran-1500-talet-kanns-valdigt-roligt/

SVERIGE

Victor, 25, skulle bada – hittade vrak från 1500-talet: ”Känns väldigt roligt”

Fartygsvraket vid Skrea strand utanför Falkenberg.
Fartygsvraket vid Skrea strand utanför Falkenberg. Foto: Staffan von Arbin/Bohusläns museum

Victor Mårtensson, 25, badade utanför Falkenberg när han plötsligt såg något konstigt på botten.

Det visade sig vara ett holländskt fartygsvrak – byggt på 1500-talet.

– Jag är själv historieintresserad så det känns kul att kunna bidra med något, säger han.

Victor Mårtensson badade i juli vid Skrea strand utanför Falkenberg, som han brukar göra på somrarna eftersom hans farmor har stuga i närheten.

Men när han gick ut 20 meter i vattnet upptäckte han något märkligt. På botten syntes en konstig formation.

– Om man går förbi ser man bara ett mörkt föremål. Först tänkte jag att det var stenar, säger Victor Mårtensson.

Han tänkte inte mer på det förrän nästa gång han skulle ta ett dopp och gick tillbaka till platsen. Eftersom vattnet var klart kunde han se genom vattenytan och tyckte inte föremålet såg naturligt ut.

– Det var parallella formationer, som om det låg en stege på botten. Olika bitar låg frilagda i en linje på kanske två-tre meter.

Victor böjde sig ner och kände med händerna i det meterdjupa vattnet och upptäckte att föremålet inte var en sten. När han försökte lyfta det lossnade en träbit som han sedan lade tillbaka.

Något som gjorde honom förbryllad var att vattnet under tidigare år gått till knäna vid platsen. Eftersom sanden på havsbotten ständigt förflyttat sig hade föremålet plötsligt blivit synligt.

– Jag visste av erfarenhet att det aldrig har varit så djupt där tidigare och att föremålet legat begravt under massa sand.

Victor Mårtensson.
Victor Mårtensson. Foto: Privat

Han bestämde sig för att mejla länsstyrelsen om sin upptäckt och en marinarkeolog åkte dit. Arkeologen konstaterade att fyndet var ett 15 till 20 meter långt skepp, förmodligen några hundra år gammalt.

Nu i veckan fick Victor veta att arkeologen fått tillbaka provsvar. Det visade sig att skeppet är byggt med virke som huggits i Nederländerna någon gång mellan 1521 och 1536, som P4 Halland var först med att rapportera.

– Det känns väldigt roligt och coolt att det inte bara var någon gammal eka utan något så gammalt. Jag är själv historieintresserad så det känns kul att kunna bidra med något, säger upptäckaren själv.

Varför skeppet slutat sina dagar på botten vid Skrea strand är oklart. Men under Nederländernas stormaktstid tog många fartyg vägen längs det då danska Halland.

– Det kan ha varit något handelsskepp som använt sundet för att komma in i Östersjön och kanske förlist, säger Victor.

– Eventuellt kan stora delar ligga kvar under sanden. Man ser ju bara det som är frilagt och det är förmodligen en del jobb om man skulle vilja få upp det.

Vad som nu händer med vraket återstår att se.

– Det hade varit tråkigt om lämningarna blir förstörda. Men sandbotten förändras snabbt så kanske begravs de igen naturligt. Förhoppningsvis kan man ta hand om dem i framtiden någon gång.

Ämnen i artikeln

Falkenberg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt