Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/viking-grace-har-bogserats-passagerare-evakueras/

Sverige

Viking Grace har bogserats – passagerare evakuerade

Viking Lines färja Grace på grund vid inloppet till Mariehamn, Åland, på lördagen.
Viking Lines färja Grace på grund vid inloppet till Mariehamn, Åland, på lördagen. Foto: Joakim Holmström

Tidigt på söndagen drogs den grundstötta färjan m/s Viking Grace loss från grundet. Fartyget kunde sedan fortsätta med passagerare till Åbo under överinseende av en bogserbåt.

Det var 13-tiden på lördagen som m/s Viking Grace gick på grund bara meter från land i Mariehamn. 331 passagerare och 98 i besättningen befann sig då ombord.

Personerna ombord fick tillbringa natten på färjan i väntan på att vindarna skulle mojna. Tidigt på söndagsmorgonen kunde fartyget lossas från grundet med hjälp av en bogserbåt, skriver västra Finlands sjöbevakningssektion på Twitter.

Vid 03.40 anlände m/s Viking Grace till kajen i Mariehamn. Vid 09-tiden påbörjades evakueringen av personerna ombord.

Fartyget fick därefter tillåtelse av myndigheterna att köra de finska passagerarna till Åbo dit fartyget anlände vid 20-tiden på söndagskvällen. Grace åtföljdes av bogseraren Zeus men det ansågs inte förekomma någon säkerhetsrisk för passagerarnas del.

Grace kommer nu att föras till Turku Repair Yards för inspektion, skriver svenska Yle.

Svenska passagerare fick fortsätta tillbaka till Stockholm med färjan m/s Amorella på söndagseftermiddagen.

Vad som orsakade grundstötningen är okänt men enligt SMHI blåste det kraftigt vid tillfället.

– Det kommer att behöva utredas av oss tillsammans med myndigheterna, säger Eleonora Hansi.

https://twitter.com/meriraja/status/1330361238648467457

Ämnen i artikeln

Åland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt