Mars var ännu en månad med kraftiga prisökningar på villor i Göteborg.
Medan bostadsrätter och villor i hela landet steg med 2 procent, ökade villapriserna med 3 procent i Göteborgsområdet.
Mäklarna talar om en pandemieffekt.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 21:46
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/villapriserna-upp-igen-det-tar-aldrig-slut-riktigt/
Mars var ännu en månad med kraftiga prisökningar på villor i Göteborg.
Medan bostadsrätter och villor i hela landet steg med 2 procent, ökade villapriserna med 3 procent i Göteborgsområdet.
Mäklarna talar om en pandemieffekt.
Man skulle kunna tänka sig att permitteringar och neddragningar begränsat Göteborgarnas möjligheter att betala mer än någonsin för nya hus, men så är det inte. Förra månaden ökade villapriserna med hela 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik som med hjälp av SCB följer utvecklingen för 95 procent av alla fastighetsaffärer som sker via mäklare.
– Vi ser en klar pandemieffekt. Boendet står i centrum. Fler arbetar hemifrån och den utvecklingen som började förra våren tar aldrig slut riktigt, säger Sven-Erik Kristensen, vd för mäklarfirman Bjurfors Göteborg.
Att just Göteborg sticker ut tror han beror på en brist på stora bostäder i regionen. De grupphusområden som varit den vanligaste nybyggnationen är ofta dryga 100 kvadratmeter stora och har mellan två och tre sovrum. En pandemi där både vuxna och barn arbetar hemma kräver fler rum som går att stänga.
– Öppen planlösnig är inte lika attraktivt längre. I början såg man bilder på folk som arbetade vid strykbrädor och i garderober. Det håller bara i ett par månader, nu letar de större boende, säger Kristensen.
De som drabbats ekonomiskt av pandemin är oftast unga människor som arbetat i branscher som restaurang och handel, enligt mäklarföretagets spaning. Därför ser de inte heller alls samma prisökningar på mindre lägenheter. I områden utanför citykärnan kan priserna till och med ha sjunkit. I Kortedala-Nylöse har priserna på bostadsrätter sjunkit med 2,6 procent de senaste tolv månaderna.
För de Göteborgare som har mer etablerade liv är utvecklingen motsatt. De verkar ha mer pengar kvar nu än förr.
– Det är ett i-landsproblem, men många undrar nog var de ska göra av med sina surt förvärvade slantar nu när det inte går att resa, inte gå ut på nöjen och knappt ens att shoppa. Då är bostaden det som återstår, säger Sven-Erik Kristensen.
Fjolårets rekordstora intresse för fritidshus fortsätter också att hålla i sg och enligt Göteborgsgrenen av Bjurfors märks de resursstarka köparna även där.
– Det är inte bara stugor och torp som efterfrågas. Våra mäklare i Marstrand blir fullständigt nedringda av köpare och då handlar det om hus som egentligen inte går att skilja från vanliga villor, säger vd:n Sven-Erik Kristensen.