Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/wannholt-tilldelad-advokat-i-brasilien-utredningen/

SVERIGE

Wannholt tilldelad advokat i Brasilien-utredningen

Partiet Demokraternas grundare och ledare Martin Wannholt är föremål för en åklagarlett polisutredning i Göteborg. Den rör hans tidigare agerande i ett skogsplanteringsbolag i Brasilien, där denna bild är tagen.
Partiet Demokraternas grundare och ledare Martin Wannholt är föremål för en åklagarlett polisutredning i Göteborg. Den rör hans tidigare agerande i ett skogsplanteringsbolag i Brasilien, där denna bild är tagen. Foto: Privat

Partiledaren för Demokraterna i Göteborg Martin Wannholt har tilldelats en advokat för att försvara sig i utredningen om påstådda oegentligheter i det skogsplanteringsbolag han länge drev i Brasilien.

– Om ett par veckor ska jag stämma av med utredarna om det finns skäl att hålla förhör och delge misstanke om brott eller att avsluta redan där, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren.

Efter att tidningen GT på onsdagen skrivit att Göteborgs tingsrätt förordnat advokat Allan Stutzinsky som offentlig försvarare för Martin Wannholt, säger åklagaren till DN att han ser det som berättigat ”med tanke på Wannholts profession”.

– Det är av vikt att han får en försvarare i ett tidigt skede, säger Bengt-Olof Berggren.

Samtidigt understryker han att brottsmisstanken är på en låg nivå.

– Det som görs gällande i anmälan är tillräckligt för att nå upp till en skälig misstanke. Men han är inte förhörd eller delgiven misstanke om brott. Vi får se om vi kommer så långt att han alls behöver delges.

Just nu pågår insamlandet av underlag för beslut. På DN:s fråga om man begärt in handlingar från till exempel banker i Sverige och/eller internationell rättshjälp från Brasilien svarar Berggren att han inte vill kommentera utredningsåtgärder.

Åklagaren säger att utredarna behöver ett par veckor till för att man ska kunna göra en bedömning av anklagelserna.

Allan Stutzinsky är den advokat som tingsrätten förordnat till Martin Wannholt.
Allan Stutzinsky är den advokat som tingsrätten förordnat till Martin Wannholt. Foto: Advokatfirman SJS

Anmälningen som legat till grund för förundersökningen kommer från nio personer som investerat i den brasilianska skogsplantagen. De hävdar att pengar avsedda för bolagets verksamhet som satts in på Wannholts eget konto aldrig ska ha förts vidare till bolagets.

Wannholt själv förnekar kategoriskt att några oegentligheter skett och har sagt att han ser fram emot att få visa alla dokument och svara på åklagarens frågor.

Detta sker parallellt med att Demokraterna och Martin Wannholt är inne i en infekterad intern uppgörelse om hur partiet ska styras. Det har följt på partistyrelsens beslut att utesluta kommunalrådet Henrik Munck som partimedlem. Under onsdagens meddelade partiledningen att Munck också ska ersättas i ett antal kommunala organ.

DN skrev på tisdagen att partistrategen Jan Jörnmark har sagt upp sig från sin anställning som politisk sekreterare för Demokraterna men kvarstannar i sina förtroendeuppdrag. Han ersätts av Mattias Arvidsson på tjänsten som politisk sekreterare.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt