Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/who-stall-in-utlandsresorna-i-sommar/

SVERIGE

WHO: Ställ in utlandsresorna i sommar

Nice i Frankrike.
Nice i Frankrike. Foto: Erik Johansen/TT

Ställ in sommarens utlandssemester i Europa, det uppmanar Världshälsoorganisationen, WHO i en ny kampanj tillsammans med Unicef.

– Ställ in din resa om du kan. Att resa är inte riskfritt, vilket vi lärde oss förra sommaren, säger WHO:s Europachef Hans Kluge.

Det var under en pressträff på torsdagen som WHO:s europaavdelning presenterade kampanjen: Ställ in sommarens utlandssemester.

Uppmaningen kommer bara en dag efter det att EU-parlamentet röstat igenom det gröna passet som ska underlätta för resande inom unionen. Under de senaste månaderna har flera länder dessutom börjat luckra upp både inhemska regler och reserestriktioner.

WHO vädjar till länderna att vara försiktiga i återöppnandet inför sommaren.

– Vi har varit i denna situation tidigare. Under förra sommaren växte antalet smittade bland unga, för att sedan sprida sig uppåt och orsaka nya smittotoppar och nedstängningar. Låt oss undvika att göra det misstaget igen, säger Kluge.

Under de senaste två månaderna har både smittspridningen, antalet sjukhusinläggningar och dödsfallen minskat i Europa. Förra veckan registrerades, för första gången sedan i höstas mindre än 10.000 dödsfall på kontinenten.

WHO-chefen ser inte nedgången som en signal för att dra igång resandet igen, utan varnar för att smittspridningen av covid-19 fortfarande pågår i hög takt. Dessutom ser man bekymmer med smittsamma virusvarianter, särskilt den som kallas Delta och som först upptäcktes i Indien.

Catherine Smallwood, läkare för WHO, betonar att ökat resande riskerar att leda till högre smittspridning, och att man därför kommer med påminnelsen om att undvika resande nu när flera länder börjar öppna upp.

– Kampanjen kommer nu eftersom människor fortfarande planerar sin semester. Många har väntat på olika länders beslut. 18 månader in i pandemi behövs fortfarande ett internationellt råd om resande, säger hon.

WHO understryker även vikten av att länderna i Europa upprätthåller åtgärderna för att minska smittspridningen, och att man lyckas nå ut med vaccin till utsatta grupper.

– Vaccin och smittskyddsåtgärder är vägen ut ur pandemin. Om vi ska undvika en ny uppgång efter sommaren måste vi ta med oss lärdomarna från i fjol.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt