Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/yngre-broder-omhaktad-for-grovt-spioneri/

SVERIGE

Yngre broder omhäktad för grovt spioneri

Foto: Alexander Mahmoud

Två bröder är häktade misstänkta för grovt spioneri – brott som ska ha begåtts mellan mars 2011 och september 2021.

På fredagen omhäktades lillebrodern, som nekar till brott.

Den yngre brodern, som är 30-årsåldern, har varit häktad sedan mitten av november och är på sannolika skäl misstänkt för grovt spioneri mellan våren 2011 och hösten 2021.

Innan själva förhandlingen började fördes lillebrodern till rättssalen i Stockholms tingsrätt av tre poliser. Han bar på Kriminalvårdens gröna kläder och hälsade på domaren när han kom in. Han vände sedan ryggen mot åhörarbänken efter att han satte sig på sin plats.

Åklagaren meddelade att han vill ha en förlängd åtalstid till den 11 februari. Något som mannens försvarare bestred.

– Jag vill att min klient omedelbart försätts på fri fot efter häktningsförhandlingarna, säger Björn Sandin.

Häktningsförhandlingen skedde inför lyckta dörrar och efter drygt 40 minuter meddelade domstolen att den misstänkte mannen fortfarande ska hållas häktad.

Hur ser ni på domstolens beslut med tanke på att du vill att din klient försätts på fri fot?

– I första hand på den grunden att vi anser att det inte föreligger sannolika skäl. Under alla omständigheter påstår åklagaren att det finns en risk för flyktfara och att han skulle försvåra sakens utredning. Det håller vi inte med om heller, säger Björn Sandin efter förhandlingen.

Hur har din klient tagit beslutet att han ska hållas fortsatt häktad?

– Jag uppfattar honom som stark och han vet att saker och ting kommer att reda ut sig. Men i nuläget kan jag inte säga mer eftersom jag har yppandeförbud.

På måndagen sker omhäktningsförhandling för mannens storebror, som är i 40-årsåldern. Han har varit häktad sedan den 23 september för brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Men vid omhäktningen i november ändrades rubriceringen till grovt spioneri.

Läs mer: Två spionmisstänkta bröderna omhäktas – det här vet vi

Läs mer: Bröder häktade misstänkta för grovt spioneri

Ämnen i artikeln

Spioneri
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt