Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 01:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/100-miljoner-hektar-skog-borta/

Världen

100 miljoner hektar skog borta

Avverkad skog i Amazonas. Arkivbild.
Avverkad skog i Amazonas. Arkivbild. Foto: Carlos Fabal/AFP

Nära 100 miljoner hektar, eller mer än två gånger Sveriges yta.

Så mycket skog har försvunnit på jorden sedan år 2000. Men ett litet avtagande har märkts av det senaste decenniet.

TT Text

Vid millennieskiftet fanns det omkring 4,2 miljarder hektar skog i världen, vilket motsvarar 31,9 procent av all landyta.

Den andelen har 20 år senare sjunkit till 31,2 procent, visar nya siffror från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Värst drabbat är Afrika söder om Sahara och sydöstra Asien, två regioner där avskogningen ökat de senaste åren. Den främsta anledningen är att bönder skövlar skogen för att få betes- och jordbruksmark.

Även Amazonas och andra delar av Syd- och Centralamerika är hårt ansatt, men de senaste tio åren har en liten avmattning märkts av. I Sydamerika har skövlingen avtagit från fem miljoner hektar om året mellan 2000 och 2010, till drygt 2,5 miljoner hektar sedan dess. I Brasilien har andelen skog endast sjunkit med en procent sedan 2015.

På vissa håll i världen har trenden vänt helt, och ett antal länder visar på en ökad utbredning av skog, enligt FAO, delvis till följd av politiska beslut. Det gäller flera länder i Europa, samt bland annat Kina och Australien. I såväl USA som Kanada är siffrorna desamma som för fem år sedan.

Ryssland är det land i världen med mest skog, deras 815 miljoner hektar är 20,1 procent av all världens skog.

Sverige tillhör de länder där arealen ökar, här finns enligt Världsnaturfonden WWF omkring 28 miljoner hektar skogsmark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt