Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-05 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/15-ar-for-journalistmord-pa-malta/

Världen

15 år för journalistmord på Malta

Daphne Caruana Galizia.
Daphne Caruana Galizia. Foto: Matthew Mirabelli/AFP

En av de tre män som stått misstänkta för att ha mördat den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia 2017 har erkänt mordet och döms nu till 15 års fängelse.

TT Text

I ett förhör på tisdagsförmiddagen erkände en av de tre misstänkta, Vincent Muscat, att han mördade den kvinnliga journalisten i oktober 2017.

Muscat greps tillsammans med två andra ett par månader efter, i december samma år. Han har sedan dess förnekat inblandning i mordet fram till dagens förhör.

Enligt nyhetsbyrån AFP svarade Muscat att han var skyldig på en direkt fråga från rätten. Efter hans erkännande sade domaren Edwina Grima att anklagelserna är grava. Vid 16-tiden svensk tid meddelade Grima att Muscat döms till 15 års fängelse.

De två andra personerna som misstänks för att ha direkt inblandning i mordet kommer vara fortsatt fängslade.

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia har gett svallvågor i alla delar av den lilla önationen i Medelhavet. Flera högt uppsatta affärsledare och politiker har tvingats avgå eller lämna offentligheten efter mordet.

Den maltesiska affärsmannen Yorgen Fenech misstänks ha beställt mordet på Caruana Galizia då hon arbetade på ett avslöjande om Fenechs bolag och Maltas regering.

I december 2019 tvingades landets dåvarande premiärminister Joseph Muscat, som inte är släkt med den Vincent Muscat som nu döms, att avgå efter stora protester.

Demonstranterna hävdade bland annat att regeringen inte gjort nog för att ta tag i den korruption som bland annat Caruana Galizia har uppmärksammat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt