Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/2-000-ar-gammal-runsten-hittad-i-norge/

VÄRLDEN

2 000 år gammal runsten hittad i Norge

Runstenen hittades under utgrävningar 2021 och 2022, och åldern fastställdes nyligen.
Foto: Javad Parsa/AFP

Forskare i norska Ringerike har hittat en runsten som är upp till 2 000 år gammal. Upptäckten kan innebära att runstenar är äldre än vad man tidigare trott, hävdar forskare.

Den stora stenen har daterats till perioden mellan år 0 och år 250, rapporterar NRK. Stenen har både inskriptioner med varierande tjocklek, vissa smalare än vad man hittat på andra stenar, och klotterliknande bilder.

En av inskriptionerna är åtta tecken lång och tros vara namnet på en person som levde för nästan 2 000 år sedan. Forskarnas teori är att stenen restes till minne av personen i anslutningen till en grav som arkeologerna hittade.

– Det här fyndet ger oss mer kunskap om hur runor användes under den tidiga järnåldern, säger Kristel Zilmer, runolog och professor vid Kulturhistorisk museum i Oslo, till NRK.

Exakt vad runorna betyder vet forskarna inte än. Teorin är att det är ett namn, möjligtvis ”Idiberga” eller ”Idibergu”.
Foto: Javad Parsa/AFP

Utgrävningarna i området pågick under 2021 och 2022, berättar projektledaren Steinar Solheim för norska Verdens Gang. Det var alltså någon gång under den tidsperioden som den stora stenen hittades och forskarna har sedan dess arbetat med att datera den.

Under utgrävningarna hittades även två andra, mindre runstenar av samma bergart som den större stenen. Den har döpts till Svingerudsteinen och kommer ställas ut för allmän beskådan på Kulturhistorisk museum en månad framåt innan forskarna fortsätter studera den.

– Det har betydelse i vad vi antagit om äldre runanvändning och hur gammal seden att resa runstenar är. Vi har antagit att de tidigaste i dagens Norge och Sverige dök upp på 300-talet, men nu visar det sig att vissa runstenar kan vara äldre, säger Kristel Zilmer till VG.

Läs mer:

Ny guldålder för svensk arkeologi när stambanorna ska byggas

Parthenonfrisen kan återvända hem: ”Konstruktiva samtal pågår”

Egypten kräver att få tillbaka Rosettastenen

Ämnen i artikeln

Norge
Arkeologi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt