Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 13:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/20-tal-doda-i-explosion-i-bagdad/

VÄRLDEN

20-tal döda i explosion i Bagdad

Minst 21 personer har dödats i en explosion på en marknad i utkanten av Iraks huvudstad Bagdad.

TT Text

Smällen skedde på en marknadsplats i Sadrstaden, ett tätbefolkat och i huvudsak shiamuslimskt distrikt i nordöstra Bagdad.

Antalet bekräftat döda är åtminstone 21, enligt AFP:s uppgifter. Bland dem uppges det finnas såväl kvinnor som barn. Ytterligare ett 30-tal personer har skadats.

Mängder av människor uppges ha varit ute och handlat i förberedelse för den kommande högtiden id al-adha. Flera butiker har brunnit ned till följd av explosionen.

Iraks statliga nyhetsbyrå rapporterar att den orsakades av någon form av hemgjord sprängladdning. Inrikesdepartementet beskriver det i ett tidigt skede som en terrorhandling, men det står inte klart vem eller vilka som ligger bakom den.

Flera liknande explosioner har inträffat i tätbefolkade Sadrstaden de senaste åren, senast för drygt två veckor sedan. I januari utfördes ett dubbelt sprängdåd där 32 människor dödades. Då var det, liksom vid flera tidigare dåd, den den sunniextremistiska terrorgruppen IS som tog på sig ansvaret.

Iraks regering utropade seger mot IS i slutet av 2017, men mindre celler har varit fortsatt aktiva i landet.

Läs mer:

Många döda i brand på covidavdelning – syrgastank exploderade

Nya raketattacker mot flygbas i Irak

Ämnen i artikeln

Irak
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt