Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/2021-det-femte-varmaste-aret-som-har-uppmatts/

VÄRLDEN

2021 det femte varmaste året som har uppmätts

Den grekiska ön Evia drabbades hårt av skogsbränder i augusti 2021.
Den grekiska ön Evia drabbades hårt av skogsbränder i augusti 2021. Foto: Eva Tedesjö

År 2021 var det femte varmaste året som har uppmätts. Europa upplevde den varmaste sommar som har noterats samt en rad extremväder som värmeböljor och översvämningar. Samtidigt fortsatte halterna av koldioxid och metan i atmosfären att öka, visar en rapport från Copernicus.

De sju senaste åren är med klar marginal de varmaste som har uppmätts. År 2021 placerar sig på femte plats, den globala medeltemperaturen för året låg 1,1-1,2 grader högre än under förindustriell tid, 1850-1900. Det visar en ny sammanställning från EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus.

Preliminära analyser visar att halterna av växthusgaser fortsatte att öka under året.  Koldioxidnivåerna nådde ett nytt rekord med ett globalt årsgenomsnitt på 414,3 miljondelar, ppm. Den genomsnittliga årliga ökningen var cirka 2,4 ppm. I april nåddes den högsta månatliga nivån, 416,1 ppm.

Även halten av metangas nådde nya rekordnivåer med ett årsgenomsnitt på 1 876 miljarddelar, ppb. Den genomsnittliga årliga ökningen uppskattas till cirka 16,3 ppb, det är något högre än för år 2020 då den var cirka 14,6 ppb. Ökningstakten för båda åren är väldigt höga jämfört med data för de föregående tjugo åren. I nuläget är orsaken till den höga ökningstakten oklar. Att identifiera den är komplicerat eftersom utsläppen av metan har många källor, några är mänskligt orsakade som vid utvinning av olja och gas medan andra har naturliga orsaker som exempelvis utsläpp från våtmarker.

Koldioxidutsläpp från skogsbränder globalt uppgick till 1 850 miljoner ton, främst från bränder i Sibirien. Nivån var något lägre än året innan, då 1 750 miljoner ton släpptes ut. Men trenden från 2003 är minskande.

I Europa var året som helhet inte ett av de tio varmaste, temperaturen låg bara 0,1 grad över referensperioden 1991 - 2020. Däremot blev sommaren den varmaste som har uppmätts, medeltemperaturen låg drygt 0,9 grader över referensperioden 1991 - 2020. Jämfört med den tidigare referensperioden 1918 - 2010 låg medeltemperaturen drygt 1,4 över.

Flera extrema väderhändelser inträffade. I juli ledde kraftiga skyfall till stora översvämningar i flera länder, Tyskland, Belgien, Luxemburg och Nederländerna drabbades värst.

Medelhavsområdet upplevde en värmebölja under juli och delar av augusti med höga temperaturer främst i Grekland, Spanien och Italien. På Sicilien noterades ett nytt värmerekord för Europa då 48,8 grader uppmättes. Det är 0,8 grader över tidigare rekordnotering. Det nya rekordet är ännu inte officiellt bekräftat av Meteorologiska världsorganisationen, WMO. Värmen och torkan följdes av intensiva skogsgränder, särskilt i östra och centrala Medelhavsområdet, särskilt drabbade var Turkiet, Grekland, Italien , Spanien, Portugal Albanien Nordmakedonien, Algeriet och Tunisien.

– År 2021 var ännu ett år med extrema temperaturer med Europas hetaste sommar, värmeböljor i medelhavsområdet och de höga temperaturerna i Nordamerika som saknar motstycke. De händelserna är en kraftfull påminnelse om behovet av att ställa om, att ta beslutsamma och effektiva steg mot ett hållbart samhälle och arbeta för att minska utsläppen, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate change Service i ett pressmeddelande.

I Nordamerika upplevde flera regioner extrema temperaturer. En extrem värmebölja drabbade västra Nordamerika i juni, där nya värmerekord sattes med flera grader och resulterade i den varmaste juni som har uppmätts på kontinenten.

Värme och torka förvärrade en serie av skogsbränder i juli och augusti. Den näst största skogsbranden som registrerats i Kalifornien, ”Dixie Fire”, orsakade inte bara stor förstörelse utan även en kraftigt försämrad luftkvalitet. Sammanlagt upplevde Nordamerika under sommaren de högsta koldioxidutsläppen, 83 miljoner ton, från skogsbränder som har uppmätts sedan mätningarna startade 2003.

Läs mer:

Fler skaffar AC i ett varmare Indien – så förvärrar det klimatkrisen

Jannike Kihlberg: Nedkylning en allt hetare fråga i klimatkrisen

Mindre palmolja från regnskogen i förnybart drivmedel

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt