Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/69-arig-kvinna-identifierad-efter-jordskredet-i-gjerdrum/

Världen

Norsk polis: Inget hopp att hitta överlevande efter jordskredet i Gjerdrum

01:25. Vid 15-tiden på tisdagen meddelade den norska polisen att det inte längre finns hopp om att hitta några överlevande efter jordskredet i norska Gjerdrum.

Vid 15-tiden på tisdagen meddelade den norska polisen att det inte längre finns hopp om att hitta några överlevande efter jordskredet i norska Gjerdrum.

– Vi har gjort allt som står i vår makt, säger polisens Ida Melbo Øystense under en presskonferens.

Fortfarande saknas tre personer efter jordskredet men polisen konstaterar nu att det inte längre finns något hopp om att överlevande.

– Det är med stor sorg som jag nu måste upplysa om att vi inte längre har något hopp om att hitta fler människor i livet. Tio människor har mist livet, tre är fortfarande saknade, säger polisens Ida Melbo Øystense.

Beskedet betyder att räddningsinsatsen nu avslutas. Enligt Ida Melbo Øystese kommer man fortsätta att leta efter de saknade personernas kroppar.

– Det är ett tungt beslut att ta, men likväl korrekt att gå över i en annan fas, säger insatsledaren för vården Fritdtjof Heyerdal.

Fram till nu har hoppet i räddningsinsatsen vilat på att någon av de saknade personerna lyckats överleva i en luftficka som skapats i skredet. Men det bedöms inte längre vara realistiskt.

– Det har varit luftfickor och en viss grad av isolering. Men som vi alla vet är det kallt och många dagar har gått, säger Heyerdal.

Vid lunchtid gick ett nytt larm om ett skred, som ledde till att räddningspersonalen fick lämna området av säkerhetsskäl. Enligt NRK skedde det i närheten av där insatsen pågick, men ingen skadades i det nya raset, och räddningspersonalen kunde sätta sig i säkerhet.

Under en pressträff berättade man bland annat att det var ett 30 meter brett skred, men att det hela förlöpt odramatiskt och att man undersöker området geologiskt för att kunna fortsätta med räddningsarbetet.

Bild 1 av 2 Räddningsarbetet fortsatte under måndagen. Ännu saknas tre personer.
Foto: Terje Pedersen/TT
Bild 2 av 2
Foto: Terje Pedersen/TT

På måndagskvällen räddades en hund som varit instängd i en hålighet.

Under natten mot måndagen har sedan räddningsarbetarna försökt att ta sig in i en sexmannabostad som ligger upp och ned, enligt uppgifter från insatsledaren Terje Marstrand till NRK tidigt på tisdagsmorgonen.

Läs mer:

”Allt jag fick med mig var kontokortet och handväskan”

”Det är en enorm tragedi för vår by”

Grannbyn tände en kilometer marschaller för de saknade

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt