Açaí – det blålila guldet som ska rädda Amazonas regnskog
Ett möjligen onyttigt hipsterbär minskar skövlingen i Amazonas. Och har blivit ett alternativ till att gräva guld. Henrik Brandão Jönsson har träffat de som odlar superbäret som kanske kan rädda regnskogen.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 10Andreia Freitas återvände till regnskogen – och odlar nu Açaí-bär.
Foto: Dado Galdieri
Bild 2 av 10Andreia Freitas tillsammans med familjen – hon hoppas att de ska kunna leva på sin odling.
Foto: Dado Galdieri
Bild 3 av 10På frysfabriken Manaós Fruity pressas odlade açaíbär och fryses ned för export till Europa.
Foto: Dado Galdieri
Bild 4 av 10”För att hitta guld måste du anstränga dig. Det är svårt och du måste ha tur. Här kan jag ligga i hängmattan och se klasarna växa,” säger Robertino Silva, 63. Han har lämnat livet som illegal guldgrävare bakom sig. Han har 300 açaípalmer: ”Den bästa och tryggaste pension du kan tänka dig.”
Foto: Dado Galdieri
Bild 5 av 10Robertino Paulo Silvas son Lindomar Costa och hans vän jobbar med Açaí-bären.
Foto: Dado Galdieri
Bild 6 av 10Açaíbär. Säljs som pulver i Sverige för 2 500 kronor kilot.
Foto: Dado Galdieri
Bild 7 av 10För att klättra uppför de höga palmerna krävs en särskild teknik, där man med hjälp av ett band av säckväv fäster fötterna runt stammen.
Foto: Dado Galdieri
Bild 8 av 10Världens största flytande açaífabrik håller på att färdigställas på Bertolinis varv i miljonstaden Manaus. Det är en frysfabrik ovanpå en pråm, för att ta vara på vilda bär vid avlägsna bifloder.
Foto: Dado Galdieri
Bild 9 av 10Elderes Miranda har tidigare jobbat med boskapsuppfödning i regnskogen. Nu har han blivit açaíbonde på heltid.”Jag kommer tjäna mer på açaí än allt annat jag jobbat med i regnskogen”, säger han.
Foto: Dado Galdieri
Bild 10 av 10Andreia Freitas visar sin son açaíplantorna som förhoppningsvis ska ge deras familj en bra framtid. Frysfabriken har skänkt 30 000 plantor till lokala familjer.
Foto: Dado Galdieri
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.