Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/afghanistanexperten-anders-fange-ge-talibanerna-tid-innan-bistandet-stoppas/

Anders Fänge på promenad i villaidyllen i Viken i Skåne, med en av Sveriges äldsta golfbanor bakom sig. ”Jag har aldrig börjat spela, jag är rädd att jag skulle bli helt fast. Jag nöjer mig med lite tennis.”
Anders Fänge på promenad i villaidyllen i Viken i Skåne, med en av Sveriges äldsta golfbanor bakom sig. ”Jag har aldrig börjat spela, jag är rädd att jag skulle bli helt fast. Jag nöjer mig med lite tennis.” Foto: Jenny Leyman
VÄRLDEN

Afghanistanexperten Anders Fänge: Ge talibanerna tid innan biståndet stoppas

Ge talibanerna tre fyra månader att forma sin politik innan ni stoppar biståndet. Anders Fänge, med 40 års erfarenhet av Afghanistan, är tydlig i sina råd till västvärldens politiker och ledare. Han förklarar också hur Afghanistan blev en av världens mest korrumperade nationer och varför man måste ut på landsbygden för att förstå vad som händer i landet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 8 Minnen från Pakistan och Afghanistan. Fotot som Anders Fänge plockar ned från väggen är taget 1983 i Peshawar i Pakistan och visar den första gruppen anställda på Svenska Afghanistankommittén, med Fänge själv i mitten. Bilden till höger är från en hundramilavandring som Anders Fänge gjorde 1984, i områden i Afghanistan som kontrollerades av motståndsrörelsen mujahedin.
Foto: Jenny Leyman
Bild 2 av 8 Anders Fänge gick i pension för tio år sedan, men han har inte släppt Afghanistan. Han sitter i Svenska Afghanistankommitténs styrelse, håller föredrag, skriver debattartiklar och sakkunnighetsutlåtanden. Han är också hedersdoktor vid Umeå universitet.
Foto: Jenny Leyman
Bild 3 av 8 Anders Fänge vid den digra bokhyllan i huset i Viken. Vi ber honom visa sin favoritbok om Afghanistan. Utan större tvekan plockar han fram ”The fragmentation of Afghanistan” (”Fragmentiseringen av Afghanistan”) av den amerikanske statsvetaren Barnett Rubin, utgiven 1995. ”Den är ganska mastig, men jävligt klargörande”.
Foto: Jenny Leyman
Bild 4 av 8 ”Om jag tänker på regeringen som satt i Kabul (och nu är störtad, anm.) så kan jag inte personligen tycka att de gjorde ett bra jobb. Tvärtom, de var dåliga. De var korrupta, de var ineffektiva, de tänkte mest på sig själva”, säger Anders Fänge.
Foto: Jenny Leyman
Bild 5 av 8 På 1980-talet var Anders Fänge engagerad mot Sovjetunionens ockupation av Afghanistan. ”Då var Svenska Afghanistankommittén en solidaritetsrörelse. I dag är vi en biståndsorganisation. Vi är neutrala. Vi ska hjälpa afghanska medborgare till ett bättre liv, oavsett vem som sitter vid makten.”
Foto: Jenny Leyman
Bild 6 av 8 Ett resande liv. ”När jag var 16 gick jag till sjöss över sommaren, på en styckegodsbåt som hette M/S Albert Thore. Jag blev fast i Constanta i Rumänien och kom två månader för sent till skolan.” Anders Fänge hade gärna fortsatt livet till sjöss, men hindrades av ett synfel.
Foto: Jenny Leyman
Bild 7 av 8 Afghanska skolflickor leker på skolgården vid en skola i provinsen Mazar-e-Sharif i april 2013.
Foto: Farshad Usyan/AFP
Bild 8 av 8 ”Afghanistan kommer inom överskådlig framtid att vara ett muslimskt land som på det ena eller andra sättet präglas av islam. Vilken form av islamiskt styre det blir på längre sikt, det vet jag inte”, säger Anders Fänge.
Foto: Jenny Leyman