Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 05:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/akut-energikris-hotar-indien-kraftverk-star-utan-kol/

VÄRLDEN

Akut energikris hotar Indien – kraftverk står utan kol

Indien är till 70 procent beroende av kol.
Indien är till 70 procent beroende av kol. Foto: Aijaz Rahi/AP

En akut energikris hotar i Indien. Lagren av kol i landets kraftverk har sjunkit till nivåer som saknar motstycke. Från många delstater kommer nu panikartade varningar om ett sammanbrott för energisektorn.

Enligt uppgifter från den centrala energimyndigheten i New Delhi befinner sig 80 procent av landets koleldade anläggningar i den kritiska eller ”superkritiska” fasen. Det innebär att deras lager kan ta slut på mindre än fem dagar.

För några dagar sedan skrev Delhis chefsminister Arvind Kejriwal till premiärminister Narendra Modi att huvudstaden med närmare 20 miljoner invånare ”kan gå mot en kollaps” om kraftstationerna inte får mer kol. Han vill att kol från andra delar av landet ska styras om till Delhi.

Delstater som  Rajasthan, Jharkhand och Bihar har den senaste veckan haft strömavbrott på upp till 14 timmar. Andra delstater, bland annat Kerala och Punjab, har infört planerade strömavbrott under delar av dagen, vilket har lett till demonstrationer. Maharashtra, där Indiens finansiella nav Bombay ligger, har tvingats stänga 13 värmekraftverk. Människor uppmanas att använda el sparsamt.

Indien med nästan 1,4 miljarder invånare är till 70 procent beroende av kolkraft. Efter Kina är landet världens största användare av kol, som till större bryts i landet. I år har omfattande monsunregn har översvämmat gruvor och stört leveranskedjorna. Det har minskat tillgången och drivit upp priserna. Enligt Sunil Dahiya, analytiker vid Centre for Research on Energy and Clean Air, är dock den främsta förklaringen felaktig planering.

– Den nuvarande krisen beror inte på brist på kolbrytningskapacitet, den orsakas av dålig framsynthet och otillräcklig lagerhållning av kol av kraftproducenter, säger han till BBC.

Det råder energibrist i stora delar av världen, med skenande priser i bland annat Europa. Det har gjort det svårare och dyrare att importera kol.

Sedan Indien slopat i princip alla coronarestriktioner har efterfrågan på energi ökat stort under hösten, men enligt experter borde inte heller detta ha kommit som någon överraskning. Problemen väntas minska när monsunen är över och kyligare väder väntar.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt