Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/algeriets-forre-president-bouteflika-dod/

VÄRLDEN

Algeriets förre president Bouteflika död

Abdelaziz Bouteflika i april 2014.
Abdelaziz Bouteflika i april 2014. Foto: Sidali Djarboub/AP

Algeriets tidigare president Abdelaziz Bouteflika har avlidit, 84 år gammal, uppger statlig tv i landet, med hänvisning till en kommuniké från presidentpalatset.

TT Text

Den rullstolsburne Abdelaziz Bouteflika ville 2019 ställa upp för en femte mandatperiod som Algeriets president.

Hans besked fick tiotusentals algerier att protestera och landet skakades i veckor av stora demonstrationer som fick presidenten att först dra tillbaka sin kandidatur och till slut, den 1 april, meddela sin avgång i förtid.

”Det är mänskligt att fela och jag vill be om ursäkt för alla oförrätter, i ord eller handling, mot er”, skrev han i det uttalande han släppte när han lämnade sin post med hänvisning till att han behövde ”säkerställa statens institutioner”.

Protesterna fortsatte i landet även efter det att Bouteflikas efterträdare Abdelmadjid Tebboune i december valdes. Denne var tidigare premiärminister under Bouteflika och var fortsatt lojal med sin företrädare och protesterna slutade inte förrän coronapandemin bröt ut.

När Bouteflika avgick hade han suttit vid makten i 20 år, efter att som militärens kandidat ha valts till president 1999 – i ett val där övriga sex kandidater hoppade av i protest mot vad de ansåg vara valfusk styrt av militären.

Tidigt under sitt presidentskap lade han stor kraft på flera försoningsprojekt med de islamister som mellan 1992 och 2002 stred mot makten. Strider som krävde omkring 200 000 människors liv. Men under hans styre var korruptionen hög och människorättsgrupper har flera gånger kritiserat Bouteflikas styre för att ha varit hårdfört mot oppositionella.

2013 drabbades Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och har sedan dess bara synts offentligt enstaka gånger, då i rullstol.

Ämnen i artikeln

Algeriet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt