Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 15:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/allt-djupare-klyfta-mellan-israel-och-varldens-judar/

VÄRLDEN

Allt djupare klyfta mellan Israel och världens judar

I Berlin möttes Israels premiärminister Benjamin Netanyahu av demonstranter som är kritiska till hans regerings förslag på förändringar av rättsväsendet.
Foto: Odd Andersen/AFP

JERUSALEM. I Berlin demonstrerade stadens judar mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. I Rom fick han höra vass kritik från den judiska församlingens ledare. I London planerar landets judar protestaktioner inför nästa veckas besök av Netanyahu.

Kritiken mot den israeliska regeringens lagändringar växer även utanför Israel.

Förra fredagen, i Rom, skulle premiärminister Benjamin Netanyahu pusta ut efter ett laddat dygn, med demonstrationer kring flygplatsen i Tel Aviv och problem med att hitta piloter som var redo att flyga honom till Rom. I den anrika synagogan Templo Spagnolo vände sig Netanyahu till ortens judar med budskapet: ”Israeler och världens judar är ett och samma folk!”

Detta är vad israeliska ledare brukar säga till fränder i andra länder, men på senare år, och än mer under Israels pågående kris, har budskapet börjat klinga alltmer ihåligt. I sitt svar till gästen sade Noemi Di Segni, de italienska församlingarnas president, att Italiens judar är bestörta över planerna på en ny styresform i Israel. Hon underströk också att ”pöbelvåld mot palestinier och minoriteter” är ”ojudiskt”.

Bilderna från mötet väckte uppmärksamhet i Israel, och från Berlin meddelade ortens judar och invandrade israeler att de skulle ge Netanyahu ännu hårdare bandage under hans besök en vecka senare.

Under Berlin-besöket, som avslutades på torsdagen, träffade Netanayhu inga judiska representanter. En stor judisk-israelisk demonstration mot honom vid Brandenburger Tor stal uppmärksamhet från hans möten med de tyska ledarna – som också de riktade artig men skarp kritik mot regeringens lagstiftningspaket.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin den 16 mars.
Foto: F Boillot/Shutterstock

Samtidigt, i Washington, utsattes Netanyahus finansminister Bezalel Smotrich för nästan total utfrysning från judiska organisationer. Smotrich, som har ansvaret för den civila delen av Israels ockupation på Västbanken, sade efter bosättares överfall nyligen på den palestinska byn Hawara, att ”förstörelsen var välkommen, men den skulle ha gjorts av vår armé, inte av enskilda”.

Sedan dess har ministern bett om ursäkt, men intrycket verkar inte gå att utplåna. I Paris, Smotrichs nästa planerade resmål, har både officiella franska och judiska ledare signalerat att de inte vill ha något med honom att göra.

”Judar mot faschism – överallt”. I allt fler länder kritiserar även judar den israeliska regeringens förslag att förändra rättsväsendet.
Foto: Sean Smuda

Nästa veckoslut planerar Netanyahu ett Londonbesök. De brittiska judarna, som redan hållit flera stora demonstrationer mot ”författningskuppen i Israel”, planerar en ännu större protestaktion lagom till hans besök på fredagen hos premiärminister Rishi Sunak.

Svenska judar och Israel-vänner planerar en större demonstration i Stockholm söndagen den 26 mars. En av arrangörerna, Elizabeth Narrowe, säger till DN:

– Det känns konstigt att demonstrera mot Israel. Men hur skulle vi kunna förhålla oss till en icke-demokratisk judisk stat? Israelernas kämpaglöd mot regeringens planer är imponerande. Jag hoppas att vi svenskar skulle göra detsamma om vårt styresskick hotades.