Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 20:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/allvarlig-torka-i-frankrike-100-kommuner-saknar-kranvatten/

VÄRLDEN

Allvarlig torka i Frankrike – 100 kommuner saknar kranvatten

Bild 1 av 2 62 franska departement har gått upp i högsta beredskap på grund av torkan.
Foto: Alain Jocard/AFP
Bild 2 av 2 Vattnet i flera floder i Frankrike torkar ut. Bland annat floden Doubs vid den schweiziska gränsen.
Foto: Frabrice Coffrini/AFP

I 100 kommuner i sydöstra Frankrike kan befolkningen inte längre hämta vatten ur kranen, säger landets ekologiminister Christophe Béchu till AP. På fredagen varnade premiärminister Élisabeth Borne att torkan, som beskrivs som den värsta hittills i Frankrike, kan fortsätta i flera veckor till.

Värme och torka har drabbat Frankrike hårt under den senaste månaden. I juli bröt flera stora skogbränder ut i landet, bland annat i departementet Gironde i sydvästra Frankrike, där ett område stort som 40 000 fotbollsplaner brann.

Nu står landet inför nästa kris. Efter att en ny värmebölja dragit in över landet larmas det om akut torka på flera håll. På fredagen presenterade premiärminister Élisabeth Borne att en krisenhet upprättats, med syfte att samordna myndighetsinsatser för att säkra vattenförsörjningen till kommuner som drabbats hårt av torkan. Det rapporterar franska Le Monde.

”Denna torka är den allvarligaste som någonsin har registrerats i vårt land. Torkan berövar många kommuner tillgången till vatten och är en tragedi för våra bönder, ekosystem och biologiska mångfald”, skriver premiärministern i ett uttalande.

På torsdagen hade vattenrestriktioner införts i 93 av landets departement, skriver Le Monde. 62 av dem anses vara i kris, den högsta beredskapsnivån.

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne. Foto: Guillame Souvant/AFP

I sydöstra Frankrike är läget som allra värst, där befolkningen i 100 av kommunerna inte längre kan hämta vatten ur kranen. I stället får de förlita sig på lastbilar, som transporterar dricksvatten till orterna i stora tunnor. Det meddelade Christophe Béchu, minister för ekologi, hållbar utveckling och energi, vid ett besök i området.

– Ju värre den här situationen blir, desto mer måste vi prioritera att nå ut med dricksvatten, säger Béchu till nyhetsbyrån AP.

Torkan påverkar även kärnkraften i landet, då vattnet spelar en viktig del i att kyla ner reaktorerna. Det statliga elbolaget EDF har flera gånger tvingats dra ned på elproduktionen i olika kärnkraftverk på grund av de höga vattentemperaturerna. Nu larmar de för att det åter kan bli aktuellt att dra ned på produktionen.

I nuläget finns inget slut i sikte på torkan och premiärminister Élisabeth Borne skriver i ett uttalande att den väntas pågå i minst två veckor till, men att det kan bli ännu längre än så.

Läs mer:

Hettan tvingar franska kärnkraftverk att minska elproduktionen

Rapport: Forska mer om extrema klimatscenarier

Ämnen i artikeln

Frankrike
Väder
Jordbruk
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt