Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 16:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/amerikansk-politiker-sverige-med-i-nato-efter-turkiska-valet/

VÄRLDEN

Amerikansk politiker: Turkiet lovat godkänna svensk Natoansökan efter valet

Michael McCaul, republikansk representanthusledamot från Texas.
Foto: Mariam Zuhaib/AP

Turkiet kommer att godkänna Sveriges Natoansökan efter söndagens val. Det säger Michael McCaul, ordförande i amerikanska representanthusets försvarsutskott, till Politico.

– Vi har försäkrats om att efter valet, oavsett vem som vinner, kommer Sverige att erkännas som Nato-allierat, säger den republikanska ledamoten Michael McCaul.

McCaul är också underhusets försvarsutskottsordförande och säger att han i stort sett bytt fot i frågan om att sälja stridsflygplanet F-16 till Turkiet, även om Recep Tayyip Erdogan vinner söndagens andraomgång i det turkiska valet. Om Turkiet ratificerar Sveriges Nato-ansökan tror han att även minoritetsledaren i hans utskott, såväl som de två ledarna i utrikesutskottet, kommer att godkänna flygplansaffären med Turkiet.

– För tillfället är jag inte för att sälja F-16 till Turkiet. Jag vill att de där valen ska avklaras och sedan vill jag se lite agerande från Turkiets sida. Utan det agerandet är jag emot. Att blockera Sverige är ett av de agerandena – ett – och det finns några till, säger utrikesutskottets toppdemokrat Gregory Meeks till Politico.

En grupp F-16 över Nationals Park i Washington DC i mars.
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

F-16 affären omfattar 40 flygplan och totalt 215 miljarder kronor. Senatens demokratiska utrikesutskottsordförande Bob Menendez har tidigare uttryckt sig ännu skarpare mot affären för att Erdogan ”undergräver internationell rätt, struntar i mänskliga rättigheter och demokratiska normer, och engagerar sig i alarmerande och destabiliserande beteende i Turkiet och mot angränsande Nato-allierade”.

– Inte förrän Erdogan upphör med sina hot, förbättrar de mänskliga rättigheterna på hemmaplan – inklusive släppa journalister och oppositionspolitiker – och börjar agera som en pålitlig allierad bör agera, kommer jag att godkänna denna försäljning, sade Menendez tidigare i år.

McCauls uppgift om något slags turkisk försäkran om svenskt Nato-medlemskap efter valet är inget som USA:s nationella säkerhetsråds talesperson John Kirby hört talas om. Vad gäller F-16-affären spekulerar en del bedömare att det skulle kunna gjuta olja på vågorna i den infekterade relationen mellan Turkiet och Grekland som slutit en affär med USA om 40 stridsflygplan av typen F-35.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger på fredagen till SvD att han räknar med att Turkiet kommer att påbörja ratificeringsprocessen efter helgens val. När den nya svenska terrorlagen börjar gälla den 1 juni har Sverige enligt ministern uppfyllt allt man lovat i avtalet som ingicks med Turkiet på förra sommarens Natotoppmöte.

Billström vill inte kommentera en eventuell F-16 affär mellan USA och Turkiet och säger att det är en fråga för de inblandade staterna.

– Men allting som positivt kan bidra till att den svenska Natoansökan blir ratificerad innan Vilnius är naturligtvis någonting som vi gläds åt, säger han till SvD.