Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/amerikanska-sanktioner-mot-kuba-bara-borjan/

VÄRLDEN

Amerikanska sanktioner mot Kuba: "Bara början"

Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Saul Loeb/AFP

USA riktar sanktioner mot Kubas försvarsminister, samt mot en enhet vid det kubanska inrikesdepartementet, sedan fler än 100 personer gripits i samband med sällsynta regimkritiska protester tidigare i juli.

TT Text

”Det här är bara början”, säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

”USA fördömer massfängslanden och bluffprocesser i Kuba och kommer fortsätta att rikta sanktioner mot individer ansvariga för förtrycket av det kubanska folket.”

Med start den 11 juli strömmade tusentals människor ut på gatorna i flera kubanska städer. Demonstranterna krävde regeringens avgång samt uttryckte frustration över den ständiga bristen på varor och medicin.

Protesterna sammanfaller med att Kuba, till följd av pandemin och amerikanska sanktioner, går igenom sin värsta ekonomiska kris sedan tidigt 1990-tal.

Staten svarade med delvis hårdföra polisingripanden – men också med uppmjukade regler för vad besökare tullfritt får ta med in i landet, vilket tolkats som en eftergift år proteströrelsen.

Läs mer:

Kuba lättar på krav efter protester

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Kuba
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt