Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/anhoriga-till-torterade-fangar-nojda-med-livstidsdomen-ryser-av-gladje/

VÄRLDEN

Anhöriga till torterade fångar nöjda med livstidsdomen: ”Ryser av glädje”

– Jag ryser fortfarande. Domen är det första riktiga fördömandet av al-Assadregimen, säger Yasmen Almashan, i blå huvudduk, till DN.
– Jag ryser fortfarande. Domen är det första riktiga fördömandet av al-Assadregimen, säger Yasmen Almashan, i blå huvudduk, till DN. Foto: Bernd Lauter/AFP

Familjer till politiska fångar tar emot domen mot Anwar Raslan med glädje och tillfredsställelse. Den före detta syriska underrättelseofficeren dömdes på torsdagen till livstids fängelse.

Den dömde 58-årige Anwar Raslan var chef för utredningsavdelningen inom al-Khatib-fängelset som tillhör säkerhetspolisen i Damaskus. I Tyskland dit han flydde och sökte asyl 2014 efter att han hoppat av tjänsten åtalades han för brott mot mänskligheten.

Mellan 2011 och 2012 torterades minst 4 000 människor av hans underordnade, enligt åklagaren. Han anklagades också för att vara skyldig till 58 människors död samt våldtäkter och sexuella övergrepp.

– Jag ryser fortfarande. Domen är det första riktiga fördömandet av al-Assadregimen, säger Yasmen Almashan i telefon från Koblenz till DN.

Tillsammans med andra anhöriga till politiska fångar har hon väntat utanför rättegångssalen i Koblenz på att domen ska avkunnas.

Yasmen Almashan har med sig ett stort inramat foto på sina fem bröder som dödades av regimen. Fyra av dem dödades av prickskyttar och bombningar i provinsen Deir ez-Zor, den femte av tortyr i fängelset. Almashan återfann fotot på sin torterade bror bland Caesars bilder. Det handlar om mer än 53 000 bilder på torterade och döda fångar som militärfotografen kallad Caesar smugglade ut ur Syrien.

Yasmen Almashan har med sig ett stort inramat foto på sina fem bröder som dödades av regimen. En av dem dödades av tortyr i fängelset. Hon återfann fotot på sin bror bland Caesars bilder (en militärfotograf som smugglade ut tusentals bilder från Syrien.)
Yasmen Almashan har med sig ett stort inramat foto på sina fem bröder som dödades av regimen. En av dem dödades av tortyr i fängelset. Hon återfann fotot på sin bror bland Caesars bilder (en militärfotograf som smugglade ut tusentals bilder från Syrien.) Foto: Bernd Lauter/AFP

– Det minsta vi kan göra för våra anhöriga som dödats av regimen är att jaga deras torterare och mördare, säger Yasmin Almashan, som hoppas att också president al-Assad döms så småningom.

Advokaten Anwar al-Bunni är en av nyckelpersonerna vars insatser ledde till att Anwar Raslan greps och så småningom dömdes. al-Bunni var ett av offren som råkade på Anwar Raslan i Tyskland, lärde känna honom och senare vittnade mot honom.

Anwar Raslan grep personligen al-Bunni i hans hem i Damaskus år 2006. Anwar al-Bunni torterades och satt fem år i fängelse.

– Domen mot Raslan är en milstolpe för det tyska och globala rättsväsendet, säger al-Bunni.

– Den skickar ett hoppets budskap om att rättvisa kan skipas och den påminner brottslingarna i Syrien om att de kommer att dömas oavsett var de befinner sig.

Advokaten Anwar al-Bunni är en av nyckelpersonerna vars insatser ledde till att Anwar Raslan greps och så småningom dömdes. Bilden togs utanför rättegångssalen i Koblenz i Tyskland.
Advokaten Anwar al-Bunni är en av nyckelpersonerna vars insatser ledde till att Anwar Raslan greps och så småningom dömdes. Bilden togs utanför rättegångssalen i Koblenz i Tyskland. Foto: Anwar al-Bunni

Läs mer:

Utsmugglade tortyrbilder ger hårdaste sanktionerna hittills mot Syrien

Syrier letar efter anhöriga på 53.000 bilder av döda fångar

Ämnen i artikeln

Syrien
Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt