Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 19:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/anklagelser-om-fusk-och-hot-om-vald-efter-valet-i-irak/

VÄRLDEN

Anklagelser om fusk och hot om våld efter valet i Irak

Anhängare till de iranstödda partierna i alliansen Fatah kampanjar. Men i valet i söndags gick Fatah kraftigt bakåt.
Anhängare till de iranstödda partierna i alliansen Fatah kampanjar. Men i valet i söndags gick Fatah kraftigt bakåt. Foto: Hadi Mizban/AP

Parlamentsvalet i Irak resulterade i en kraftig tillbakagång för de partier som backas upp av Iran. Nu talar Iranstödda miliser om valfusk och hotar med våld för att behålla sitt inflytande över irakisk politik.

För inte så många år sedan hade USA 170 000 soldater i Irak, som kommit för att bekämpa det inbördeskrig som bröt ut i kölvattnet av den amerikanska invasionen år 2003.

I dag återstår en amerikansk trupp på cirka 2 500 man, som Iraks regering helst vill ska försvinna.

När USA befinner sig på reträtt försöker i stället Iran att stärka sin militära och politiska makt i Irak. Militärt backar Iran upp så kallade shiamiliser i Irak, väpnade förband som i stort sett står utanför den irakiska regeringens kontroll.

Politiskt får Iran inflytande genom partier som sitter i parlamentet och som kan ses som en förgrening av miliserna.

Men när rösterna nu räknats efter helgens parlamentsval i Irak står det klart att Fatah (”Seger”), det partiblock i parlamentet som stödjer Iran, gått kraftigt bakåt. Fatahs mandat i parlamentet minskar från 48 till 20. Samtidigt innebär valet en stor framgång för Muqtada al-Sadrs partiallians Sairoun, som nu får 73 av de 329 platserna i parlamentet, jämfört med de 54 mandat de haft hittills.

Valet i söndags blev en stor framgång för Muqtada al-Sadrs partiallians Sairoun, som nu får 73 av de 329 platserna i parlamentet, jämfört med de 54 mandat de haft hittills.
Valet i söndags blev en stor framgång för Muqtada al-Sadrs partiallians Sairoun, som nu får 73 av de 329 platserna i parlamentet, jämfört med de 54 mandat de haft hittills. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP

Muqtada al-Sadr är känd som en hårdför shiapredikant. Men han är numera motståndare till försöken från den shiamuslimska stormakten Iran att skaffa sig större inflytande i Irak.

De Iranstödda grupperingarna godtar emellertid inte tillbakagången i helgens val. De talar nu högljutt om ”valfusk” och ”kupp”.  En av de största miliserna som får stöd av Iran, Kataib Hizbollah eller Hizbollahbrigaderna, hotar indirekt med våld.

– Vi står stadigt och vi kommer att återställa saker till sitt rätta läge, säger Abu Ali al-Askar, som är talesman för Hizbollahbrigaderna.

Hizbollahbrigadernas politiska gren, Huquqpartiet, erövrade ett enda mandat i helgens val.

Hotet från missnöjda Iranstödda partier är bara en av de svårigheter som det nya irakiska parlamentet har att hantera. Ett annat överhängande problem är att bilda en regering. Muqtada al-Sadrs allians kommer att få stort inflytande, men de är inte tillräckligt starka för att kunna diktera villkoren.

De flesta bedömare är överens om att regeringsbildningen kommer att ta tid - kanske flera månader.

Läs mer:

För 16 år sedan såg Majid väljare kyssa valsedlarna – nu uppmanar han till valbojkott

Ämnen i artikeln

Irak
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt