Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-husen-i-petersburg-ar-fulla-med-overraskningar/

Världen

Anna-Lena Laurén: Husen i Petersburg är fulla med överraskningar

Huset från 1910 där DN:s korrespondent bor i Sankt Petersburg är gammal och välbyggt. Men det innehåller hemligheter.
Huset från 1910 där DN:s korrespondent bor i Sankt Petersburg är gammal och välbyggt. Men det innehåller hemligheter. Foto: Anna-Lena Laurén

Sankt Petersburg kallas i Ryssland för ”den norra huvudstaden”. På grund av klimatförändringen har vintrarna på senare år varit blida. När kölden nyligen slog till ledde det till överraskningar hemma hos DN:s korrespondent.

Sankt Petersburg har många historiska hus. Jag bor i ett sådant, byggt år 1910 på Petrogradskij-ön. Det är ritat av Vladimir Sjtjuko i nyklassicistisk stil. Ett pampigt grått stenhus med ståtliga joniska kolonner på fasaden, ett luftigt trapphus med vackra, breda trappor och ljusa lägenheter med stora fönster och hög takhöjd.

I Ryssland är gamla gedigna byggnader från tiden före revolutionen nästan alltid i bättre skick än sovjettidens (med undantag för Stalinhusen). Men även den här sortens durabla hus kan bära på små hemligheter. Speciellt om man bor på högsta våningen och har vattenledningarna på vinden.

Joniska kolonner på huset i Sankt Petersburg där DN:s korrespondent bor. Det är Vladimir Sjtjuko som har ritat byggnaden.
Joniska kolonner på huset i Sankt Petersburg där DN:s korrespondent bor. Det är Vladimir Sjtjuko som har ritat byggnaden. Foto: Anna-Lena Laurén

Precis efter nyår fick vi en köldknäpp. I själva verket var det inte speciellt kallt. Tretton minusgrader var tidigare normal vinter på våra breddgrader. På grund av klimatförändringen har emellertid petersburgarna vant sig vid betydligt mildare vintrar. Därför hade mina hyresvärdar glömt att tala om för mig att om det blir minusgrader en längre period kan rören på vinden frysa. Det beror på att fönstren måste stå öppna eftersom det annars kan formas istappar i taknocken som faller ner i huvudet på folk.

Klockan sju en tisdag morgon när jag vred på kranen kom det inget vatten. Jag tillbringade förmiddagen med att leta efter strömbrytare till värmesystemet för vattenledningarna.

Den skulle finnas någonstans i köket. Mina hyresvärdar letade. Jag letade. Till sist hittade vi den i ett skrymsle bredvid diskmaskinen.

Tillståndet i köket hemma hos DN:s korrespondent medan hon letade efter strömbrytaren till värmesystemet för vattenledningarna.
Tillståndet i köket hemma hos DN:s korrespondent medan hon letade efter strömbrytaren till värmesystemet för vattenledningarna. Foto: Anna-Lena Laurén

Sedan var det bara att vänta. Under tiden fick jag hämta vatten hos hyresvärdarna, som bor i lägenheten mittemot. Två ämbar i taget. Varje gång någon hade gått på toaletten gick minst en halv hink åt för att kunna spola. Jag sade åt barnet att hon måste hushålla med tandborstningsvattnet. Det var som att bo på sommarstugan.

Vi lämnade kranarna öppna över natten för att vattnet genast skulle kunna rinna till när ledningarna tinat. På kvällen låg jag vaken och spetsade öronen efter det förlösande, mullrande ljudet. Men kranarna teg som graven.

Nästa morgon var jag färdig att inkalla brandkåren - eller vem som helst som vet hur man värmer upp frusna vattenledningar. Min hyresvärd talade om värmekanoner. Jag förberedde mig mentalt för en utdragen och kaotisk historia.

Men precis hade ätit frukost hörde vi det äntligen. Mullret.

– Mamma, vad är det som pågår? frågade min dotter.

– Det är vattnet som kommer! jublade jag till svar. Jag kände det som Moses måste ha gjort när han slog på klippan med sin stav.

Vårt vackra gamla hus har med all säkerhet fler överraskningar i beredskap åt oss. Nu väntar jag på nästa.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt