Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-navalnyj-ar-tillbaka-daliga-nyheter-for-kreml/

Världen

Anna-Lena Laurén: Navalnyj är tillbaka – dåliga nyheter för Kreml

Bild 1 av 2 Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalny på sjukhuset i Berlin.
Foto: Navalnyjs instagramkonto/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Handout

Bilden av en småleende Aleksej Navalnyj i sjukhussängen och hans sorglösa uppdatering på Instagram bekräftar att den ryska oppositionsledaren inte bara överlever den förgiftning han utsatts för. Han verkar vara sig själv.

Privet, eto Navalnyj. Hej, det här är Navalnyj.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inleder alltid sin youtube-show på samma sätt. Nu upprepar han sitt intro från sjukhussängen, i ett Instagram-meddelande som är skriven i hans vanliga, slängiga ton.

– Jag kan fortfarande nästan ingenting, men i går kunde jag andas hela dagen själv. Alldeles själv. En fantastisk process som många inte förstår att uppskatta. Rekommenderas, skriver Navalnyj.

På bilden är han flankerad av sin hustru Julia Navalnaja. Medan Navalnyj svävade mellan liv och död på sjukhuset i Omsk kämpade hon i över ett dygn för att få tillstånd att flyga ut honom för vård i Berlin.

Nu vet vi alltså att Navalnyj inte bara överlever. Han verkar dessutom vara sitt gamla jag. Inlägget är skrivet i hans typiska stil, och uppgifter har läckt ut från sjukhuset till New York Times att Navalnyj inte har för några som helst avsikter att stanna i Tyskland.

– Han vill åka hem till Ryssland så fort som möjligt och fortsätta sitt uppdrag där, säger en anonym tysk tjänsteman som New York Times har intervjuat.

Kort sagt: Navalnyj är tillbaka. Det är dåliga nyheter för Kreml.

Dels eftersom Navalnyj är den i särklass mest kända och populäraste oppositionsledaren i Ryssland. Dels eftersom han nu har fått en moralisk resning som gör honom till ett ännu större problem för Putinregimen. Han blev förgiftad med ett kemiskt vapen som bara ryska säkerhetstjänsten har tillgång till, och han inte bara överlevde, utan visar dessutom Kreml långfingret genom att skriva en uppdatering som är total renons på skräck och underkastelse.

Hela EU, med tungviktaren Angela Merkel i spetsen, står nu bakom Navalnyj. Han har blivit en internationell kändis. Inte ytterligare en i raden av ryska oppositionella som dör på mystiska sätt. Och han är heller inte intresserad av en bekväm exiltillvaro i Tyskland.

Den ryska statsledningen vägrar erkänna något ansvar för attentatet mot Navalnyj, men konsekvenserna kommer att bli kännbara i varje fall. Det kommer inte bara EU och USA att se till. Kreml har själv gett Navalnyj ett nytt vapen i hans kamp för maktskifte.

Läs mer: Navalnyjs hälsning från sjuksängen: ”Har kunnat andas själv hela dagen”

Ämnen i artikeln

Ryssland
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt