Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-navalnyjs-atervando-en-gigantisk-huvudvark-for-kreml/

Världen

Anna-Lena Laurén: Navalnyjs återvändo en gigantisk huvudvärk för Kreml

Aleksej Navalnyj.
Aleksej Navalnyj. Foto: Pavel Golovkin/AP

Jublande folkmassor som möter oppositionsledaren Aleksej Navalnyj när han återvänder till Ryssland är det sista Putin vill se. Kreml måste stoppa eller åtminstone störa Navalnyjs återvändo på söndag. Det finns många sätt att göra det på, problemet är att alla bara stärker Navalnyj ytterligare.

– De är sura på mig för att jag överlevde när de försökte ta livet av mig. Nu hotar de med att kasta mig i fängelse. Men söndagen den 17 januari återvänder jag till Moskva med flygbolaget Pobeda. Möt mig! säger Navalnyj på Instagram.

Navalnyj vet precis vad han gör när ha uppmanar folk att möta upp på Vnukovo flygplats. Den kommer att vara proppfull av hans stödtrupper, men framför allt av pressen. Hur det än går kan han bara dra nytta av den här situationen. Slås han i bojor vinner han, tillåts han lämna flygplatsen vinner han också.

Det viktiga för Kreml är alltså att hindra Navalnyj från att överhuvud taget landa på Vnukovo.

Alternativen är många. På ryska sociala medier flödar nu skämten om hur Navalnyjs ögonblick av triumf ska avvärjas.

https://twitter.com/zimbru_khv/status/1349274444104163331?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1349274444104163331%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftvrain.ru%2Fteleshow%2Fnotes%2Fnavalnyj_vozvraschaetsja_v_rossiju_v_sotssetjah_udivljajutsja_pochemu_aviakompaniju_pobeda_esche_ne_zapretili-522462%2F

– Arbetet för att riva Vnukovo har redan börjat, skriver ett anonymt ryskt Twitterkonto.

https://twitter.com/ia_panorama/status/1349276704355717123?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1349276704355717123%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftvrain.ru%2Fteleshow%2Fnotes%2Fnavalnyj_vozvraschaetsja_v_rossiju_v_sotssetjah_udivljajutsja_pochemu_aviakompaniju_pobeda_esche_ne_zapretili-522462%2F

– Av tekniska skäl måste Pobeda ändra sin rutt. För att spara pengar och optimera inkomsterna gör flygplanet en avstickare till (det ryskkontrollerade separatistområdet) DNR. Förändringen träder omedelbart i kraft, skriver ett annat konto.

Formellt kan Navalnyj fängslas så fort han landar i Ryssland, eftersom en gammal villkorlig dom nyligen plötsligt ändrades till fängelse. Dessutom har en ny förundersökning inletts mot honom.

Men Putinregimens högsta önskan är att alla ska sluta tala om Navalnyj. Målet med de nya rättsprocesserna var inte att dra honom inför rätta, utan att få honom att stanna i Tyskland. Ryska dissidenter som bor utomlands är sällan inflytelserika. Men Navalnyj har sagt från början att han med hundra procents säkerhet tänker återvända till Ryssland.

Historien kring Navalnyj har vid det här laget utvecklats till en följetong där oppositionspolitikern ständigt är steget före den ryska statsledningen. Gång på gång gör han Putin till åtlöje genom att visa hur inkompetenta regimens hantlangare är.

Att återvända till Ryssland är livsfarligt för Navalnyj, men så har också hela hans politiska karriär har gått ut på att öppet utmana Kreml. Publicitet, som han nu får mer än någonsin, är hans bästa skydd. Nu kommer han aldrig mer att vara utan den, något han kan tacka Vladimir Putin för.

Den ryska författaren Lev Rubinstein skriver på sin facebook-sida:

– Det enda som är helt otvivelaktigt just nu är att Navalnyj än en gång demonstrerar för både makthavarna och samhället att han är en ansvarsfull, konsekvent och tapper människa och politiker.

På söndag får vi se vad som händer.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt