Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/annu-en-republikansk-senator-forklarar-biden-som-vinnare/

Världen

Flera republikanska senatorer förklarar Biden som vinnare

Republikanske senatorn Pat Toomey.
Republikanske senatorn Pat Toomey. Foto: Michael Brochstein

På söndagen sällade sig ytterligare tre tunga republikaner till dem som säger att valet är över och att det är dags för president Donald Trump att erkänna Joe Biden som segrare.

– Det är över, sa den republikanske kongressledamoten Fred Upton.

USA-valet 2020

Pat Toomey, republikansk senator för Pennsylvania, är en av dem som sällar sig till den växande grupp republikaner som medger valförlusten och förklarar Joe Biden som vinnare i presidentvalet.

Detta sedan en federal domstol i Pennsylvania avfärdat Donald Trumps inlagor om påstått valfusk i delstaten.

”Trump har uttömt alla godtagbara rättsliga möjligheter att ifrågasätta valresultatet i Pennsylvania”, konstaterar han på Twitter och hänvisar till ett längre inlägg.

Där skriver Toomey att utslaget är ett i en rad av rättsliga bakslag för presidentens kampanj och att utvecklingen i de ifrågasatta delstaterna – tillsammans med övergripande resultatet i resten av landet – styrker att Joe Biden blir USA:s 46:e president.

– Jag gratulerar den valde presidenten Biden och vicepresidenten Kamala Harris till deras seger. De är båda hängivna tjänstemän och jag kommer att be för dem och vårt land, säger han i uttalandet.

Pat Toomey skriver också att han kommer att söka samförstånd i frågor som han och den nye presidenten kan enas om, som till exempel bekämpningen av pandemin.

https://twitter.com/SenToomey/status/1330337626193321986

President Donald Trump gick efter Toomeys uttalande ut på Twitter och kallade honom för ”ingen av mina vänner” och att den domare i Pennsylvania som avfärdat Trumps överklagande av valresultatet ”är en produkt av Toomey”. Han skrev också att han inte fått lägga fram sin sak i domstolen och upprepade de ogrundade påståendena om valfusk, något som fick Twitter att flagga meddelandet som osakligt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1330374020613758977

På söndagen uppmanade också en av Donald Trumps närmaste allierade, den tidigare New Jersey-guvernören Chris Christie, presidenten att erkänna Joe Biden som segrare. I en intervju med ABC kritiserade Christie också Trumpkampanjens sätt att hantera valförlusten:

– Det sätt som presidentens rättsliga grupp har betett sig är inget annat än en nationell pinsamhet, skriver Washington Post.

Även den republikanske kongressledamoten Fred Upton, som representerar Michigan i representanthuset, ansåg på söndagen att valet nu är över:

– Väljarna har talat. Här i Michigan handlar det inte om någon liten marginal, det är 154.000 röster. Du måste låta dessa röster stå fast, sa Upton till CNN och tillade:

– Det är över.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt