Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/antalet-doda-i-kina-stiger-samtidigt-som-beredskapen-ifragasatts/

VÄRLDEN

Antalet döda i Kina stiger samtidigt som beredskapen ifrågasätts

Lika mycket regn som brukar falla på ett år föll i början av veckan i Zhengzhou i Henanprovinsen. På torsdagen jobbade räddningspersonal och volontärer för att evakuera människor strandsatta i sina hem.
Lika mycket regn som brukar falla på ett år föll i början av veckan i Zhengzhou i Henanprovinsen. På torsdagen jobbade räddningspersonal och volontärer för att evakuera människor strandsatta i sina hem. Foto: Noel Celis/AFP

Över 30 personer har dött och nära 400 000 evakuerats efter veckans störskurar med efterföljande översvämningar i Kina. Nu höjs kritiska röster om att myndigheterna borde ha haft större beredskap.

Och än är det inte över – ovädret drar norröver och nya varningar har utfärdats på flera platser.

Filmerna och bilderna på människor som står i Zhengzhous tunnelbana är skräckinjagande. Vattnet stiger högre och högre upp mot deras huvuden medan vagnarna står stilla. Vissa skriver till sina anhöriga för att ta farväl och dela med sig av inloggningsuppgifter till banken. Vittnen beskriver kaos.

– Inom 30 minuter gick vattnet till mina axlar. Det var svårt att andas. En del människor svimmade, säger en kvinna till Pear Video.

Andra berättar om hur de höll upp barn för att de inte skulle drunkna och om hur folk till sist stod på sätena. De var inte bara hotade av vattnet, de fick inte luft.

– Det mest skrämmande var inte vattnet utan hur syret minskade, säger en person till Reuters.

Lika mycket regn som brukar falla på ett år föll i början av veckan i Zhengzhou i Henanprovinsen. Bilar stod under vatten och människor evakuerades.
Lika mycket regn som brukar falla på ett år föll i början av veckan i Zhengzhou i Henanprovinsen. Bilar stod under vatten och människor evakuerades. Foto: Noel Celis/AFP

Efter flera timmar räddades de hundratals personer som var fast i vagnar och på stationer. Men minst tolv dog och i övriga Zhengzhou är skadorna omfattande. På bara tre dagar kom lika mycket regn som 12-miljonersstaden brukar få på ett år.

Vägar har förvandlats till floder, bilar flyter med strömmen och dammar har kollapsat av regnet som också drabbat andra städer i regionen. Räddningspersonal åker nu runt på gummibåtar för att forsla människor i säkerhet, skriver Reuters. Andra invånare vadar genom vattnet med sina ägodelar på huvudet.

Totalt uppskattas tre miljoner personer berörda och 376 000 har evakuerats från sina hem.

Samtidigt väcks kritiska frågor om myndigheternas beredskap. Människor frågar sig varför tunnelbanan inte stängdes av i rusningstid när regnet föll som mest.

– Vi kan inte kontrollera översvämningen, men de borde ha stängt av trafiken när det kom flera varningar, skriver en person på Wechat, Kinas mest populära sociala medium.

En artikel på i samma forum noterar att informationen i lokala statliga medier var motsägelsefull. Medan vissa förmedlade att inga passagerare var i fara delades vid samma tidpunkt bilder på döda personer vid tunnelbanestationen Shakoulu i andra medier.

Dessutom förklarades räddningsarbetet klart, samtidigt som passagerare som var fast i vagnar fortsatte att förmedla bilder av den kaosartade situationen de befann sig i.

Lika mycket regn som brukar falla på ett år föll i början av veckan i Zhengzhou i Henanprovinsen. Bilar stod under vatten och människor evakuerades.
Lika mycket regn som brukar falla på ett år föll i början av veckan i Zhengzhou i Henanprovinsen. Bilar stod under vatten och människor evakuerades. Foto: Noel Celis/AFP

På torsdagen hade vädret klarnat i Zhengzhou. Men vattnet var fortfarande högt och nådde på flera ställen midjenivå. Hela gator låg under vatten och folk gjorde vad de kunde för att fly sina översvämmade hem.

Uppblåsbara bassänger, volontärer som kom med båtar, grävskopor – folk tog till alla medel för att fly.

– Vi tar ut äldre, gravida kvinnor och barn först, säger en volontär som rest med kollegor på ett byggbolag från provinsen Sichuan till Reuters.

Samtidigt sprider sig ovädret norröver i Henanprovinsen. I den mindre staden Anyang har redan över 600 millimeter regn fallit och över 73 000 människor evakuerats. Stormvarning har nu utfärdas i Anyang, Xinxiang, Hebi och Jiaozuo. Alla norr om Zhengzhou.

Henan är en av Kinas mest folkrika och fattiga provinser. Området är viktigt för jordbruket och industrin och hittills har ovädret orsakat ekonomiska förluster på 1,22 miljarder yuan, motsvarande 1,63 miljarder kronor, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. Över 55 000 hektar jordbruksmark har påverkats.

Störtregn brukar inträffa i delar av Kina den här tiden på året. Men den enorma mängd som kommit i början av veckan är något utöver det vanliga. Kinas meteorologiska institut har kallat det för den typen av regn som inträffar vart tusende år.

Men kinesiska forskare varnar för att extremväder kommer bli vanligare i framtiden och Greenpeace i Kina har tidigare påpekat riskerna med fler extrema väderhändelser kombinerat med den snabba urbaniseringen. Kina måste förbereda sig och bygga hållbart boende för känsliga grupper för att klara av den här typen av väderkatastrofer i framtiden, enligt Greenpeace.

Läs mer:

Kraftiga översvämningar i Kina – tusentals evakuerade

Ämnen i artikeln

Klimatet
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt