Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ar-det-har-slutet-for-kaliforniens-amerikanska-drom/

Är det här slutet för Kaliforniens amerikanska dröm?

I nästan två sekler var Kalifornien slutdestinationen för den amerikanska drömmen.

Nu framstår målet snarare som vändplatsen.

Hettan, bränderna och de höga priserna gör det svårt för människor att bo kvar.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 16 Laura Colgate flydde med sin man genom ett eldhav och lämnade sina tre hästar bakom sig. “Min hästtrailer har bara plats för två. Jag kunde inte välja. Det var bättre att alla fick stanna.” Naughty och de två andra lämnades i mitten av hagen med vatten och ett fång hö. Dagen därpå stod hästarna kvar där hon lämnat dem. Stallet var nedbrunnet, men huset hade klarat sig.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 16 Caroline Goldberg är på roadtrip med sin pappa och balanserar ut bland de vassa saltkristallerna på The Devils Golf Course i Death Valley. Här i nationalparken uppmättes 54,4 grader Celsius i augusti i år. Det är den högsta temperatur som uppmätts sedan 1913, kanske den högsta någonsin.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 16 Familjen Nuss står i dörröppningen till det som en gång var deras vardagsrum. ”Där i hörnet vid fönstret brukade granen stå vid jul. Paul älskar allt som har med julen att göra och vi går verkligen ’all in’ med dekorationerna”, berättar Sonia. Nu är Stacy, Sonia och Paul inte säkra på om de vill bo kvar i Kalifornien längre. ”Kanske tar vi vår trailer och drar iväg på en roadtrip i några månader innan vi bestämmer oss”, säger Paul.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 16 Death Valley sägs vara den varmaste platsen på jorden och här finns också den lägsta punken i Nordamerika, cirka 86 meter under havet. 300 människor är bosatta i dalen. De flesta jobbar i nationalparken eller på de hotell som ligger där.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 16 Luften på Ocean beach i San Francisco är full av hälsovådliga ämnen från bränderna. Men Cole Hassard ska gräva ett hål ner till Kina och har inte tid att bekymra sig över luftkvaliteten. Människor vi möter säger att tidvattnet når allt högre upp på stranden och i Santa Cruz har klippor eroderat så att husägarna fått flytta längre bort från havet.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 16 Valley of the Moon i Sonoma brandhärjades hårt och endast något enstaka hus i dalen kunde räddas. Många av bostäderna har bara skorstenen kvar. Luften är rökig och det är lite tungt att andas. Här och var ser man fortfarande små lågor på marken.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 16 ”Precis så! Upp snabbt på brädan och så följer ni med vågen”, ropar instruktören från Adventure Out till sin klass på Pacifica state beach. Om havsnivån höjs två meter som forskare befarar är den kaliforniska surfkulturen ett minne blott.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 16 ”Black lives matter, black lives matter”. En liten ansamling människor står i en gatukorsning i centrala Bakersfield och skanderar med hesa röster. Bilar som passerar demonstranterna tutar och vinkar uppmuntrande, alternativt hytter med nävarna i vredesmod.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 16 Universal studios nöjespark har stängt. Utanför området, på City walk, är det glest mellan besökarna. Pandemin har slagit hårt mot nöjesindustrin och show business i Hollywood, Los Angeles.
Foto: Anette Nantell
Bild 10 av 16 ”Jag har inget rinnande vatten och ibland tar det timmar innan jag får ihop tillräckligt med varmt vatten till en dusch. Avloppet funkar inte heller som det ska”, berättar Jessi, som bor i en husbil längs vägkanten på Rose Avenue nära Venice Beach.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 16 Jessi har två jobb för att få ihop tillräckligt till brödfödan. På dagarna jobbar hon i en klädbutik och på kvällarna som servitris på en restaurang. ”Det känns tryggt att ha Zara som sällskap och hon är en bra vakthund om nätterna”, säger Jessi.
Foto: Anette Nantell
Bild 12 av 16 Efter en tuff uppväxt och flera år som hemlös har Jessi tjänat ihop tillräckligt med pengar för att köpa en husbil. ”Det är väldigt skönt att ha en dörr att stänga om natten”, säger hon. Men vid dörren står ett basebollträ om hon skulle få ovälkomna gäster.
Foto: Anette Nantell
Bild 13 av 16 ”Jag får bära drömmen inom mig”, skrattar Bruce, medan han ställer in kameran för att fotografera dottern Leslee i nationalparken Death Valley. Han är musiker och kan inte ge konserter på grund av coronaviruset. Det blir mindre pengar, men mer frihet.
Foto: Anette Nantell
Bild 14 av 16 ”Innan vi evakuerades ställde vi oss framför huset på garageuppfarten, kramades och bad en bön. När vi kom tillbaka nu efter branden gjorde vi samma sak”, berättar Paul Nuss i tårar. Han får en tröstande kram av sin dotter Stacy.
Foto: Anette Nantell
Bild 15 av 16 Den lilla svedda fågelholken har trillat ner från trädet där den en gång satt.
Foto: Anette Nantell
Bild 16 av 16 Familjen Nuss letar efter tillhörigheter i de nedbrända resterna av sitt hem. Dottern Stacy skrattar till lite när hon hittar resterna av boken ”The Fallen” av David Baldacci.
Foto: Anette Nantell