Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/arabiska-varens-framgangssaga-under-hot-nu-skakar-det-goda-exemplet/

3 min 25 sek. DN har följt tre tunisier som oroas över hemlandets framtid.
VÄRLDEN

Arabiska vårens framgångssaga under hot – nu skakar det goda exemplet

Tunisien lyfts ofta fram som den arabiska vårens framgångssaga. Men tio år senare skakas landet av politisk turbulens, ekonomisk kris och folkligt missnöje.

DN har följt tre tunisier som oroas över den sköra demokratins framtid.

– När revolutionen kom var jag så lycklig och hoppfull, men nu har allt blivit värre, säger den 26-åriga sångerskan Azza Mezghani.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Att sjunga är som en form av terapi för Azza Mezghani. Just nu spelar hon in sitt första soloalbum med vänner i sitt hem norr om Tunis stadskärna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 10 Revolutionen 2011: En stor folkmassa samlas framför regeringspartiets avskydda högkvarter. När regeringspartiets skylt rivs ner vet jublet inga gränser.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 10 Azza Mezghani radar upp flera förbättringar som måste till i Tunisien, som att korruptionen måste bekämpas och att både skolsystemet och sjukvården måste förbättras. ”Vi måste ta det i små steg. Vi kan inte förändra hela systemet på en gång.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 10 Konstläraren Fatma Jegham har varit politiskt och feministiskt aktiv sedan hon var 15 år. Hennes värderingar om öppenhet och mångfald fick hon från sin far, berättar hon. Han arbetade som keramiker när han var i livet och var från staden Sousse vid Tunisiens östkust.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 10 Sedan den 25 juli i år är militären på plats i centrala Tunis, här intill statyn av den framstående arabiske historikern Ibn Khaldun på Avenue Habib Bourguiba.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 10 Fatma Jegham driver välgörenhetsprojekt Cuisine solidaire där de hjälper behövande med bland annat mat och hygienartiklar. Bland volontärerna finns unga tunisier från området, men även migranter. En av hennes drivkrafter är att bygga broar mellan olika människor och kulturer.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 10 I maj förlorade 35-årige Imed Rjiba sitt jobb som servitör och är sedan dess arbetslös. ”Jag letar efter andra kaféjobb, men problemet är att lönerna är väldigt låga och flera kaféer ligger långt ifrån där jag bor. Då förlorar jag pengar på transport.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 10 Vänner till Azza Mezghani spelar fotboll på garageuppfarten, medans hon är inne och repar inför sin konsert.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 10 ”Tunisien är ett fantastiskt land med underbara människor, mat och väder. Jag har aldrig tidigare tänkt på att lämna landet, men nu funderar jag på att flytta till Bryssel”, säger sångerskan och grafiska designern Azza Mezghani.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 10 En bild från dåvarande presidenten Ben Alis administration visar när presidenten besöker Mohammed Bouazizi, som satt eld på sig själv i protest mot polisövergrepp och fattigdom, på sjukhuset 2010.
Foto: Tunisian Presidency/Reuters