Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/arets-sommar-den-varmaste-uppmatta-i-europa/

VÄRLDEN

Årets sommar den varmaste uppmätta i Europa

Bild 1 av 2
Foto: Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock
Bild 2 av 2
Foto: Antonio Calanni

Sommaren 2022 var den varmaste som hittills uppmätts i Europa – med 0,4 grader högre snittemperatur än det tidigare rekordet från i fjol. Det visar data från klimatcentret Copernicus.

Värmen slog hårt mot stora delar av Europa under sommarmånaderna och flera länder kämpade mot både torka och skogsbränder. I Frankrike var junitemperaturerna på flera håll över 15 grader högre än vanligt och i Storbritannien uppmanades miljontals människor att arbeta hemifrån i hettan.

Det europeiska klimatcentret Copernicus har tidigare slagit fast att årets juli var en av de tre varmaste julimånaderna någonsin på global nivå.

Efter en toppnotering i Europa under augusti visar ny data att sommaren slog nytt värmerekord på kontinenten.

Augusti var 0,8 grader varmare än den tidigare rekordmånaden från 2018 och sommaren som helhet 0,4 grader varmare än i fjol – vilket Copernicus beskriver som ”betydande marginaler” i ett pressmeddelande.

Jämfört med medelvärdet för perioden 1991-2020 var augusti 1,72 grader över snittet. Högre extremtemperaturer har uppmätts tidigare, men i år var de ovanligt spridda över Europa, enligt klimatcentret.

Allra mest stack värmen ut i östra Europa, i ett band som sträckte sig från Barents hav och Karahavet till Kaukasus. Men även i sydväst var nivåerna klart högre än normalt.

Trots att sommaren präglades av höga temperaturer och torka var perioden blötare än vanligare i bland annat Skandinavien och i vissa regioner i södra Europa, som drabbades av extrem blåst och nederbörd.

Ämnen i artikeln

Väder
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt