Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/argentinas-president-hanas-efter-att-ha-pastatt-att-landet-ar-overlagset/

VÄRLDEN

Argentinas president hånas efter att ha påstått att landet är överlägset

Argentinas president Alberto Fernandez.
Argentinas president Alberto Fernandez. Foto: Juan Mabromata/AFP

RIO DE JANEIRO. Argentinas president hånas på sociala medier efter att ha påstått att landet är överlägset Mexiko och Brasilien eftersom Argentina befolkats av europeiska migranter. Hans rasistiska uttalande har väckt avsky i hela Latinamerika.

Uppdaterad 2021-06-12: Artikeln har tillförts en rättelse.

– Mexikanare härstammar från indianer, brasilianerna från djungeln, men vi argentinare kom med båt från Europa, sa president Alberto Fernández under den spanske premiärministern Pedro Sánchez besök i landet.

Argentinas president trodde att han citerade den mexikanske poeten, Nobelpristagaren Octavio Paz, men i själva verket är frasen hämtad från en låt med den 72-årige argentinske rocksångaren Litto Nebbia.

– Jag är pro-europeisk. Jag tror på Europa, fortsatte den argentinske presidenten.

På Twitter skapades genast hashtagen #VergüenzaNacional, nationell skam, där hans uttalande fördömdes. Från Brasilien skrev president Jair Bolsonaro i stora bokstäver ”DJUNGELN” och postade en bild från Amazonas, där han, iklädd fjäderskrud, träffar ursprungsbefolkningen.

En av Bolsonaros söner skrev att ”Argentina är ett sjunkande skepp”. Andra postade bilder på kända nazister som tog båten till Argentina efter andra världskriget och integrerades i samhället. Någon publicerade bilder på när brittiska krigsfartyg lade ut från hamnen i Southampton för att slåss mot Argentina under Falklandskriget. Texten löd: ”Européer på väg till Argentina”.

Mellan 1881 och 1914 migrerade två miljoner italienare och 1,4 miljoner spanjorer till Argentina som redan hade utrotat stora delar av sin ursprungsbefolkning. Migranterna byggde Buenos Aires som 1913 blev den första staden på södra halvklotet med tunnelbana. 1920 öppnade Nordiska kompaniet, NK, ett varuhus på affärsgatan Calle Florida i Buenos Aires.

Sedan dess har det gått utför. Argentina har en av de högsta utlandsskulderna i världen och nästan hälften av befolkningen lever i fattigdom.

Presidentens kritiserade uttalande har aktualiserat en fras av Argentinas främste författare, Jorge Luis Borges. Han skrev att ”argentinaren är en italienare som pratar spanska, tänker som en fransman och strävar efter att bli en engelsman”.

Den argentinska självbilden är i själva verket en identitetskris som lett till att Buenos Aires är en av de städer med flest psykoterapeuter per capita. Alberto Fernandez har bett om ursäkt för sitt nedlåtande uttalande och erkänt att det fanns ursprungsbefolkning i Argentina innan européerna kom:

– Jag menade inte att förolämpa någon, skriver han på Twitter.

Rättelse: Uppgift om Buenos Aires tunnelbana korrigerad.

Ämnen i artikeln

Mexiko
Brasilien
Argentina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt