Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/aung-san-suu-kyi-har-gripits/

Världen

Militärkupp i Myanmar – Aung San Suu Kyi frihetsberövad

01:04. Militären i Myanmar har genomfört en statskupp och tagit makten i landet. Landets civila ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, uppges ha blivit frihetsberövad tillsammans med flera andra medlemmar i regeringen.

Militären har tagit kontrollen över makten i Myanmar och utlyst undantagstillstånd. Den politiska ledaren Aung San Suu Kyi och flera andra politiska ledare har frihetsberövats. Militären motiverar kuppen med att fusk förekommit när val hölls i november. Den gripna civila ledaren Aung San Suu Kiy uppmanar genom sitt parti NLD invånarna i Myanmar att protestera mot kuppen. Vid lunchtid gick militären ut med att nya val ska hållas, men inte när.

Invånarna i Myanmars huvudstad Naypitaw vaknade på måndagsmorgonen till släckta internet- och telefonkommunikationer.

Militär bevakade stadshuset i storstaden Rangoon och den statliga tv-kanalen MRTV:s sändningar låg nere.

Att landet är utsatt för en militärkupp framgick av militärens tv-kanal som meddelade att överbefälhavaren Aung Hlaing nu tar över makten och ämnar behålla den i ett år.

Enligt två parlamentsledamöter som Reuters talat med är de i princip satta i husarrest. Militära lastbilar blockerar utfarterna från parlamentarikernas arbetsbostäder och ingen får lämna byggnaderna. Enligt en av de folkvalda, Sai Lynn Myat, finns det inga uppgifter om att någon ska ha blivit skadad.

Hälsoministern Myint Htwe har också gått ut på departementets officiella Facebook-sida med att han avgår, med hänvisning till hur ”situationen utvecklar sig” i landet. Det framgår inte om Htwe avgår frivilligt.

Bild 1 av 2 Beväpnad militär blockerar infarten till Myanmars parlament i huvudstaden Naypitaw.
Foto: AFP
Bild 2 av 2
Foto: AFP

Militären motiverar maktövertagandet med att förra årets val ska ha omgärdats av fusk, och vid 11.30-tiden på måndagen, svensk tid, förklarade man i ett uttalande att ”fria och rättvisa allmänna val ska hållas och makten överlämnas till det parti som vinner”.

Det fanns ingen uppgift om när dessa val ska hållas, men tidigare har man uppgett att undantagstillståndet ska gälla i ett år.

Med statskuppen tar Myanmars bräckliga, unga demokrati ett rejält kliv tillbaka. Militären regerade landet i över 50 år fram till 2015 då Aung San Suu Kyis parti, Nationella ligan för demokrati, vann valet.

Det var också hennes parti som vann en jordskredsseger i valen som hölls i november förra året. Det val som militären nu säger var omgärdat av fusk.

På måndagsmorgonen bekräftade Myo Nyunt talesperson för Aung San Suu Kyi, att ledaren hade frihetsberövats tidigt på morgonen.

– Mitt budskap till folket är att inte reagera förhastat och att följa lagen, sade han till Reuters.

Bild 1 av 2 Aung San Suu Kyi.
Foto: Thet Aung/AFP
Bild 2 av 2 Myanmars överbefälhavare Aung Hlaing.
Foto: Ye Aung Thu/AFP

Flera politiska ledare ska ha frihetsberövats på morgonen.

– Jag har en känsla av att ingen kommer kunna kontrollera vad som händer härnäst. Och kom ihåg att Myanmar är ett land översköljt av vapen, med djupa klyftor etniskt och religiöst, där miljoner knappt har råd att äta, skriver författaren och historikern Thant Myint-U på Twitter.

Senare kom ett uttalande från Suu Kiy genom hennes parti NLD, där hon uppmanade invånarna i Myanmar att protestera mot kuppen.

https://twitter.com/thantmyintu/status/1356029505576419330

Journalisten och pulitzervinnaren Aye Min Thant twittrar att bankomater har slutat fungera, att alla flaggor för partiet NLD har plockats ned och att hon inte längre har tillgång till apparna Signal och Telegram.

I valet i november, som var det andra demokratiska sedan 2015, vann NLD 396 av de 476 platserna i parlamentet. Militärens part, Unionen för solidaritet och utveckling, fick bara 33 platser.

Enligt militären var valet omgärdat av fusk och redan i förra veckan sade en talesperson att man inte skulle utesluta att en kupp var möjlig.

Aung San Suu Kyi blev i det närmast helgonförklarad när hon under förra perioden som Myanmar styrdes av militären var frihetsberövad i nästan 15 år. Hon tilldelades Nobels fredspris 1991 och fick stort stöd i hela världen.

Aung San Suu Kyi hälsar på supportrar 2015.
Aung San Suu Kyi hälsar på supportrar 2015. Foto: Ye Aung Thu/AFP

Hennes gloria har dock falnat sedan hon kom till makten.

Under hennes tid som politisk ledare har över 700.000 ur den muslimska minoritetsgruppen rohingyer drivits ut ur landet efter attacker från militären. Det handlar om etnisk rensning har FN slagit fast och för ett år sedan stod Aung San Suu Kyi i den internationella domstolen i Haag och tillbakavisade anklagelser om folkmord.

Aung San Suu Kyi har anklagats för att vara nickedocka åt den militär som nu igen har berövat henne på frihet. Bland den buddistiska majoritetsbefolkningen har hon dock behållit sin popularitet.

De flesta bedömare menar att militären egentligen aldrig lämnat makten. Bland annat försäkrar konstitutionen att militären innehar 25 procent av platserna i både under- och överhuset i parlamentet, oavsett hur det går i ett val.

Måndagens händelser inträffar efter en vecka med ökade spänningar mellan den civila regeringen och militären som hotade med det som nu skett, en militärkupp.

Inte bara militären har haft invändningar mot valet i november. Andra partier och etniska minoriteter anklagade valet för att omöjliggöra röstning i områden där etniska eller religiösa minoriteter dominerar.

De pekar på att 1,5 miljoner av landets 37 miljoner invånare saknar rösträtt. Det gäller särskilt rohingyer, runt 600.000 finns ännu kvar i Myanmar. De tillåts inte ens vara medborgare.

Läs mer:

Världsledare fördömer statskuppen i Myanmar

Marianne Björklund: Kuppen bäddar för oroligheter i Myanmar

Aung San Suu Kyi har förlorat sin helgongloria

Ämnen i artikeln

Myanmar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt