Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/bara-kim-far-ha-laderrock/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Bara Kim får ha läderrock

Kim Jong-Un
Kim Jong-Un Foto: AFP

Hur klär sig invånarna i Nordkorea när vintern närmar sig? I alla fall inte i en trenchcoat i läder eller konstläder, om de vill behålla plagget.

Ordningsmakten uppges ha börjat konfiskera ytterrockar i äkta eller fejkat läder direkt från invånare som bär dem.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Anledningen? Det anses opassande och respektlöst att imitera ledaren Kim Jong-Uns klädstil.

Därför började polisen i en region strax norr om huvudstaden Pyongyang nyligen att beslagta ytterrockar både på marknadsplatser och direkt från människor som bär dem, rapporterar Radio Free Asia, som hänvisar till flera källor inne i landet.

Nordkoreaner har burit läderjackor i tjugo år, sedan de först lagt märke till dem i insmugglade sydkoreanska filmer.

Nu handlar det om ytterrockarna i samma material som blev populära efter att landets envåldshärskare för två år sedan dök upp i tv klädd i en trenchcoat i läder.

Vid en militärparad i Pyongyang i januari rapporteras både Kim Jong-Un, hans syster Kim Yo-Jong och en lång rad uppsatta ledare ha synts i läderrockar. Symboliken var tydlig: har du makt klär du dig så.

Ett nytt mode tog fart.

Den lilla eliten i landet har haft råd att köpa äkta ytterrockar från Kina. Samtidigt började inhemska textilfabriker i september att importera konstläder från grannlandet – för att skrädda likadana rockar till lägre pris.

Med tiden har trenden vuxit och så många nordkoreaner börjat gå omkring i en trenchcoat att det uppenbarligen stört myndigheterna. Alla kan väl inte se ut som den enastående ledaren?

Allmänheten uppges ha fått tydliga anvisningar om att inte bära läderrockar.

För att peka på allvaret i situationen började, enligt Radio Free Asia, polisen agera modepolis, patrullera gatorna i staden Pyongsong och lägga beslag på ytterrockar som liknar Kims och som bärs på allmän plats.

Läs mer:

Kim vill återupprätta direktlina till Sydkorea

Ämnen i artikeln

Kim Jong-Un
Nordkorea

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt