Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/belarus-demonstranter-kommer-att-motas-med-militara-vapen/

Världen

Belarus: Demonstranter kommer att mötas med militära vapen

Kravallpolis i Minsk i augusti.
Kravallpolis i Minsk i augusti. Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Demonstranterna i Belarus huvudstad Minsk kommer att mötas av skarpladdade militära vapen. Det uppgav landets inrikesdepartement på måndagen.

Polisen och inrikestrupperna i Belarus fick på måndagen klartecken från inrikesdepartementet att använda sig av skarpa militära vapen när den ingriper mot demonstranter. Det uppgav förste biträdande inrikesministern Gennadij Kazakevitj på myndighetens Telegramkanal på måndagen.

Enligt Kazakevitj har demonstrationerna minskat i omfattning samtidigt som de har fokuserats till Minsk där han beskriver dem som ”organiserade och extremt radikala”.

– Om det blir nödvändigt kommer vi att använda specialutrustning och militära vapen. Vi kommer inte att lämna gatorna, sa Kazakevitj också.

Protesterna mot regimen och den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko inleddes den 24 maj.

Myndigheterna har redan tidigare slagit ned demonstrationerna med ibland kraftigt våld och FN:s människorättskontor har dokumenterat fler än 450 dokumenterade fall av tortyr och misshandel av gripna.

EU, Storbritannien och USA har hittills valt att inte erkänna Lukasjenkos valseger den 9 augusti i år.

Under söndagen greps ett dussintal demonstranter i samband med ännu en demonstration, skriver BBC.

Ämnen i artikeln

Belarus
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt