Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/bensinbomber-och-stenar-mot-polis-i-belfast/

Världen

Vattenkanoner användes vid nya upplopp i Belfast

Bild 1 av 3 Vattenkanoner användes på gatorna i Belfast.
Foto: Paul Faith/AFP
Bild 2 av 3 Oroligheter i området kring Springfield Road i Belfast.
Foto: Paul Faith/AFP
Bild 3 av 3 Kravallpolis på gatorna i Belfast på torsdagen.
Foto: Paul Faith/AFP

Polisen använde vattenkanoner för att stävja nya upplopp i Belfast på torsdagskvällen efter en vecka av oroligheter.

USA:s president Joe Biden sällar sig till de politiska ledare som manar till lugn.

Under torsdagen lade politikerna i Nordirland meningsskiljaktigheterna åt sidan och fördömde gemensamt våldet efter flera dagar i sträck då stenar och brandbomber kastats mot polis och bråte bränts på gatorna. Men på kvällen var det fortsatt oroligt, denna gång främst i nationalistområden, skriver flera medier.

Kravallpoliser med hundar och sköldar har skickats ut för att bevaka gatorna i Belfast, och polisen tog till vattenkanoner för att skingra folkmassorna. Enligt BBC var det första gången på sex år som vattenkanoner användes i en upploppssituation.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att det var betydligt lugnare på torsdagskvällen än dagen före, bland annat på grund av att det regnade kraftigt.

Nordirlands justitieminister twittrar om ytterligare en kväll med våldsamheter, ”denna gång från nationalistiska ungdomar”.

The Belfast Telegraph skriver att det även kastades sten från grupper av lojalister.

https://twitter.com/naomi_long/status/1380244254270820353

Under en vecka har 55 poliser skadats när företrädelsevis ungdomsgäng gått ut på gatorna och angripit varandra och polisen. Personer så unga som 13-14 år har gripits.

”Vi är mycket oroade över det som vi ser”, skrev den styrande koalitionen i Nordirland på torsdagen.

”Våra politiska ståndpunkter skiljer sig åt på många sätt, men vi står enade i vårt stöd för lag och ordning och vi går samman för att stödja polisen”, fortsatte uttalandet.

Både Irlands och Storbritanniens ledare gick ut med fördömanden på torsdagen, och även president Joe Biden via en talesperson.

– Vi oroas över våldet i Nordirland och står bakom ledarna från Storbritannien, Irland och Nordirland i deras vädjan om lugn, säger Jen Psaki, pressekreterare i Vita huset, enligt BBC.

Nordirland är fortfarande på många sätt ett delat land, 23 år efter det fredsavtal som fick slut på 30 års blodsspillan. Skiljelinjerna mellan katolska nationalister som vill tillhöra Irland och protestantiska lojalister som vill stanna i Storbritannien finns kvar.

Läs mer:

Våld på gatorna i Nordirland fördöms – Johnson: ”Mycket oroad”

Erik de la Reguera: I Nordirland kan gnistor som dessa snabbt förvandlas till en storbrand

Ämnen i artikeln

Nordirland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt