Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/biden-kallade-trump-for-klimatmordbrannare/

Världen

Biden kallade Trump för klimatmordbrännare

Joe Biden
Joe Biden Foto: Drew Angerer/Getty

De omfattande skogsbränderna i flera amerikanska delstater fortsätter att sprida sig. Och medan USA:s president Donald Trump skyller bränderna på dåligt skötta skogar pekar hans utmanare, demokraten Joe Biden, på klimatförändringarna som orsaken.

USA-valet 2020

Flera tusen hem har förstörts och minst 34 människor har hittills fått sätta livet till när de svåra bränderna fortsätter att dra fram genom framför allt Kalifornien och Oregon, men också i Idaho, Arizona, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah, Washington och Wyoming.

Bara i Kalifornien har 24 personer dött och omkring 60.000 fått lämna sina hem på grund av elden, skriver Los Angeles Times. De övriga tio döda har omkommit i Oregon. USA:s president Donald Trump har hittills godkänt federala katastrofpengar till Oregon och Kalifornien.

– Jag pratade med en ledare från ett annat land och han sa att ”vi sköter våra skogar så vi har inga bränder”, sa Trump utan att nämna vilken ledare eller vilket land.

Däremot nämnde Trump åter Finland, och några länder till, som ett exempel på hur skogar ska skötas för att de inte ska brinna. I november 2018 pekade Trump ut Finland som ett exempel på ett land där man ”krattar och städar” sina skogar. Detta efter ett möte med president Sauli Niinistö. Niinistö förnekade att han skulle ha sagt något sådant.

– Jag sade till honom att Finland är en nation täckt av skog, men att vi har ett bra övervakningssystem.

På måndagen besökte Trump McClellan Park i Sacramentoområdet där han tillbakavisade att somrar och vintrar i Kalifornien blivit varmare:

– Det kommer att bli kallare, sa Trump.

– Vänta bara.

Trump har hittills hävdat att bränderna beror på dålig skogsvård. Hans utmanare Joe Biden pekar istället på klimatförändringarnas inverkan. Och i ett tal på måndagen gick han till våldsamt angrepp på Trump:

– Om vi ger en klimatmordbrännare ytterligare fyra år i Vita huset, varför skulle då någon bli förvånad om ännu mer av Amerika står i brand?, sa Biden.

I en artikel i måndagens San Francisco Chronicle ger experter båda rätt. En inventering gjord av University of California i Berkeley 2015 visade att antalet träd per hektar hade fördubblats, eller till och med tredubblats, sedan 1911.

Samtidigt har ny forskning visat att varmare väder och mindre regn fördubblat antalet höstdagar med extrem brandfara i Kalifornien.

– Alla dessa döda, alla pengar, alla politiska utmaningar. Om du inte kan ta hand om skogarna, varför då ha dem?, säger historikern Stephen Pyne, professor emeritus vid Arizona State University till San Francisco Chronicle.

Den republikanske kongressledamoten John Garamendi, från Kalifornien, konstaterade att de federala myndigheterna inte har gett några pengar till att vårda skogen:

– Skogarna behöver tas om hand men det handlar inte bara om det utan också om klimatförändringar, sa Garamendi i en intervju.

Den tidigare presidentkandidaten, demokraten Tom Steyer, påminde om att den federala regeringen äger hälften av Kaliforniens skogar.

– Sedan nämner inte Trump att Kalifornien precis haft de högsta temperaturerna man haft i mannaminne. Han nämner hur skogen sköts för att undvika klimatfrågan, sa Steyer i en intervju med CNN på måndagskvällen svensk tid.

Få som bor i de områden som ofta drabbas av bränder har hus som är byggda för att stå emot eld. När Australien drabbades av svåra bränder för några år sedan uppmuntrades de som drabbats att bygga hus i metall som skulle stå emot en brand. Många struntade i detta och byggde sina hus på samma sätt som de alltid gjort. I trä.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump
Kalifornien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt