Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/biden-landar-i-storbritannien-med-krav-pa-stabilitet-i-nordirland/

VÄRLDEN

Biden landar i Storbritannien med krav på stabilitet i Nordirland

Joe och Jill Biden välkomnas till Storbritannien av flygvapenanställda och deras familjer på flygbasen Mildenhal.
Joe och Jill Biden välkomnas till Storbritannien av flygvapenanställda och deras familjer på flygbasen Mildenhal. Foto: Phil Noble

USA:s president Joe Biden har landat i Storbritannien som blir det första stoppet på hans rundresa i Europa. I dag, torsdag, träffar han den brittiske premiärministern Boris Johnson. Situationen i Nordirland väntas bli en het fråga.

På onsdagen landade Air Force One med presidentparet Joe och Jill Biden ombord på flygbasen Mildenhall i Storbritannien. På torsdagen inleder Joe Biden sin första utlandsresa som USA:s president med att träffa Boris Johnson, innan helgens G7 möte drar igång i Cornwall i sydvästra England som ska pågå i tre dagar.

Biden kommer till mötet med en tydlig uppmaning om att hedra det så kallade långfredagsavtalet som undertecknades 1998 av både Irlands och Storbritanniens regeringar, och som innebar slutet på tre decennier av blodiga stridigheter i Nordirland: Förhindra att konflikten med EU äventyrar den känsliga freden i Nordirland.

”President Biden har varit kristallklar om sin grundläggande tro på långfredagsavtalet som grunden för fredlig samexistens i Nordirland. Steg som äventyrar eller underminerar avtalet kommer inte att välkomnas av USA”, sa Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i samband med presidentens ankomst i Storbritannien. Enligt Sullivan kommer Biden som har rötter i Irland under statsbesöket göra ett uttalande om fredsavtalets betydelse.

Biden och Johnson väntas utöver Nordirland även diskutera klimatkrisen och handelsfrågor.

Under fredagen ansluter övriga världsledare från G7-länderna för att bland annat diskutera frågan om vaccin till fattiga länder och en global 15-procents skatt på multinationella företag.

I början på nästa vecka går resan vidare till Bryssel för möten med Nato och EU, innan resan avslutas i Genève, där Biden ska träffa Rysslands president Vladimir Putin. Inför mötet med den ryske ledaren har president Biden flaggat för att han tänker pressa Putin om mänskliga rättigheter och rysk aggression.

Michael Winiarski: Hur ska Biden och Putin kunna tala med varandra?

Ämnen i artikeln

USA
G7
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt