Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/biden-river-upp-trumps-migrationslagar/

Världen

Biden river upp Trumps migrationslagar

Foto: SAUL LOEB

USA:s president Joe Biden har skrivit under tre presidentordrar som rör migration. Syftet är att riva upp sin företrädare Donald Trumps lagstiftning som bland annat ledde till att barn separerades från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen till Mexiko.

TT Text

Joe Biden lovade under presidentvalskampanjen att dra tillbaka en lång rad av Donald Trumps lagar och ordrar om migration, och göra USA till ett mer invandrarvänligt land.

På tisdagen undertecknade han tre presidentordrar i frågan, och han gjorde det med orden:

– Vi börjar nu arbeta med att omintetgöra den moraliska och nationella skammen som den förra regeringens politik förde med sig, som bokstavligt talat, inte bildligt, drog barn från sina föräldrars armar.

Även om Trumpstyret på grund av massiv kritik, också internt, tvingades dämpa sin nolltoleranspolitik som infördes 2018 är fortfarande hundratals barn separerade från sina föräldrar efter att de försökt ta sig in i USA utan tillstånd.

Nolltoleranspolitiken infördes i uttalat syfte att avskräcka.

Biden har nu gett order om att inrätta en särskild arbetsgrupp som uteslutande ska arbeta för att de splittrade familjerna ska återförenas.

Den gruppen ska ledas av Alejandro Mayorkas, som på tisdagen godkändes i senaten som landets minister för inrikes säkerhet. Han svors sedan under kvällen in av vicepresident Kamala Harris.

En annan presidentorder som undertecknats handlar om att plocka upp den politik som Trumps företrädare Barack Obama försökte driva och som gick ut på att migranter kan ansöka om uppehållstillstånd i USA från sina hemländer.

Den tredje ordern rör integration av de miljontals migranter som redan befinner sig i USA lagligt, och att göra det enklare att ansöka om amerikanskt medborgarskap.

Biden måste samtidigt balansera sina åtgärder noga. Om han går för snabbt fram kan Republikanerna sinka arbetet, bland annat genom att lägga in stämningsansökningar. Biden har från republikanskt håll redan tidigare fått kritik för att han undertecknat många presidentordrar, för att på så sätt kringgå de lagstiftande i kongressen.

– Det har pratats mycket, inte utan anledning, om antalet presidentdekret som jag har skrivit under. Men det här handlar inte om att jag skriver nya lagar. Jag raderar en dålig politik, sade Biden i Vita huset.

Ämnen i artikeln

USA
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt