Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/bidens-vaccinmal-nas-i-dag-100-miljoner-doser-utdelade/

VÄRLDEN

Bidens vaccinmål nås i dag – 100 miljoner doser utdelade

USA:s president under en presskonferens om vaccinationsläget i landet.
USA:s president under en presskonferens om vaccinationsläget i landet. Foto: Jim Watson/AFP

100 miljoner vaccinsprutor under de första 100 dagarna som president. Det målet satte Joe Biden upp i december, kort efter att han vunnit presidentvalet i USA.

Men utfästelsen väntas nås redan under fredagen, som är dag 58.

TT Text

– Vi har gått från en miljon sprutor per dag. . . till ett genomsnitt på två och en halv miljon sprutor per dag och med råge sprungit om resten av världen, säger en stolt Biden.

Totalt har nu drygt 75 miljoner amerikaner fått minst en dos covidvaccin och 41 miljoner är fullt vaccinerade, enligt smittskyddsmyndigheten CDC. Ett nytt vaccinmål ska meddelas i nästa vecka, enligt Vita huset.

Parallellt rapporteras att USA planerar att skicka miljontals doser Astra Zeneca-vaccin till grannländerna Mexiko och Kanada. USA har tiotals miljoner doser av det i lager, men vaccinet har ännu inte godkänts för bruk där. Det har det dock i Mexiko, som ska få 2,5 miljoner doser, och Kanada, som USA vill skicka 1,5 miljoner doser till, skriver tidningen The New York Times.

Planerna beskrivs delvis som vaccindiplomati, då Joe Biden parallellt försöker pressa Mexiko att minska inflödet av migranter till USA över den södra gränsen.

Vid vaccinationerna i USA används vaccin från Moderna, Pfizer-Biontech samt Johnson & Johnson-ägda Janssen.

Drygt 29 miljoner fall av covid-19 har konstaterats i USA. 535 000 smittade personer har dött.

Läs mer: Expert: Därför vill Biden inte släppa Astra Zenecas vaccin till EU

Ämnen i artikeln

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt