Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/bilden-pa-danska-parets-mirakelhus-i-lavan-blev-viral/

VÄRLDEN

Bilden på danska parets ”mirakelhus” i lavan blev viral

Bilden på det lilla idylliska huset i området Paraíso, utbrottets ”ground zero” i vulkanen Cumbre Viejas sluttning, som klarade sig undan lavan har redan blivit ”en ikon”, skriver spanska medier.
Bilden på det lilla idylliska huset i området Paraíso, utbrottets ”ground zero” i vulkanen Cumbre Viejas sluttning, som klarade sig undan lavan har redan blivit ”en ikon”, skriver spanska medier. Foto: Alfonso Escalero/AP

Floden av lava bränner allt i sin väg – men som ett under delar den sig runt ett hus som blir en ö i det brinnande havet. Det danska paret som äger huset storgrät när de fick höra att det klarat sig. Bilden på ”mirakelhuset” har blivit en symbol för katastrofen på den kanariska ön La Palma.

Bilden på det lilla idylliska huset i området Paraíso, utbrottets ”ground zero” i vulkanen Cumbre Viejas sluttning, har redan blivit ”en ikon”, skriver spanska medier.

Fotografen Alfonso Escaleros bild av huset, som nu är helt omgivet av svart lava, har spritts över hela världen.

– Vänta, det där huset känner jag igen! Det var jag och min man som byggde det!, återberättar Ada Monnikendam för El País om hur det gick till när hon såg bilden.

De driver en byggfirma, och i slutet av 1970-talet byggde de huset åt ett danskt par, som nu är över 80 år.

– De vill inte prata med någon om det, men jag ringde dem direkt och vi storgrät alla tre när de fick veta att deras älskade hus klarat sig, berättar Ada Monnikendam.

Pensionärsparet har inte varit i huset sedan pandemin bröt ut, men nu tänker de att de kanske kan resa dit igen, eller möjligen deras barn.

Före pandemin åkte de till huset flera gånger om året, enligt Monnikendam.

Nu kallas det mirakelhuset, för hälften av alla hus i Paraíso har bränts upp av lavan, inklusive den lokala skolan.

Efter att ytterligare två sprickor uppstått i vulkanen, som gått in i en mer explosiv fas, täcks nu 191 hektar av lava. 420 byggnader och drygt 15 kilometer väg har förstörts.

Under fredagsdygnet evakuerades 160 till av de boende i byarna Tajuya, Tacande de Abajo och delar av Tacande de Arriba. Omkring 6 200 personer totalt har nu tvingats fly sina hem.

Flygningar i området har ställts in på grund av askmolnet över La Palma och La Gomera. Det har också lett till att den spanska hälsoministern Carolina Darias fick avbryta planerna på en resa till La Palma på lördagen.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt