Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/bill-och-melinda-gates-skiljer-sig/

Världen

Bill och Melinda Gates skiljer sig

Bill och Melinda Gates från 2015.
Bill och Melinda Gates från 2015. Foto: Scott Olson/AFP

Bill och Melinda Gates skiljer sig efter 27 års äktenskap, meddelar duon på måndagen.

Men arbetet jämsides i den gemensamma välgörenhetsstiftelsen fortsätter.

”Vi tror inte längre på att vi kan växa som ett par i den nästa fasen i våra liv”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Uppdatering 210504 06.50: Texten har tillfogats en rättelse

Bill Gates, 65, Melinda Gates, 56, träffades på Microsoft, företaget som Bill Gates var med och grundade och som Melinda Gates tidigare varit hög chef för. Paret går skilda vägar efter att ha varit gifta i 27 år. Under den tiden fick de tre barn ihop.

”De senaste 27 åren har vi uppfostrat tre underbara barn och byggt en stiftelse som jobbar över hela världen för att ge alla människor möjligheten att leva friska och produktiva liv. Vi delar fortsatt tron på det uppdraget och kommer att fortsätta jobba tillsammans med stiftelsen, men vi tror inte längre på att vi kan växa som ett par i den här nästa fasen i våra liv”, skriver de uttalandet.

Ex-parets filantropi har ställts på sin spets under coronapandemin och via den gemensamma välgörenhetsstiftelsen har man lovat över en miljard dollar i coronastöd, över två år.

Vad som händer med duons ansenliga förmögenhet är inte känt. Bill Gates äger enligt CNBC aktier i Microsoft värda ungefär 26 miljarder dollar, motsvarande 218 miljarder kronor. Enligt Forbes är Bill Gates den fjärde rikaste personen i världen.

När DN intervjuade Bill Gates i februari berättade han om sin resa från mjukvarukapitalist till klimataktivist, och den nya boken ”Så undviker vi klimatkatastrofen”.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om Melinda Gates roll inom Microsoft.

Ämnen i artikeln

Bill Gates
Microsoft
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt