2 min 12 sek.
Snart 70 år efter vapenstilleståndet är Koreakriget fortfarande inte slut. Den sydkoreanska ön Yeonpyeong ligger bara någon kilometer från Nordkorea och är till hälften fiskeby och till andra hälften militär utpost.
Boende fruktar ny attack på sydkoreansk ö: ”Kim Jong-Un är en person som saknar självkontroll”
Sydkoreas underrättelsetjänst slog larm i veckan: Nordkorea väntas snart testa en ny typ av robot. Och USA varnas för att ingripa mot det. Det skulle vara en ”en tydlig krigsförklaring” säger den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns syster.
Den senaste veckan har ordkriget ökat dramatiskt mellan de båda grannländerna och USA.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 15Skydd mot en invasion från norr. Längs kusten på den sydkoreanska ön Yeonpyeong löper taggtråd som ett tecken på den spända situationen.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 15Ön Yeonpyeong i Sydkorea gränsar till nordkoreanska öar som bara ligger några kilometer bort.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 15Utanför ett skyddsrum på ön Yeonpyeong samlas Park Jong-Ja och Gang Geun-Ja med sina vänner för att umgås och rensa vårlök. Ön ligger bara några kilometer från Nordkoreas territorium. 2010 besköts den lilla staden av nordkoreanskt artilleri och fyra människor dödades.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 15Kyung Soo-Kim besöker ett museum som upprättades efter den nordkoreanska attacken mot ön Yeonpyeong, då fyra människor dödades.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 15Kim Jong-Un talar på nyårsafton 2022.
Foto: KCNA/KNS/AFP
Bild 6 av 15I Imjingak i Sydkorea vid den demilitariserade zonen mellan länderna på Koreahalvön.
Foto: Roger Turesson
Bild 7 av 15Major Karin Malmsten är en av svenskarna som finns på plats vid den demilitariserade zonen mellan Nordkorea och Sydkorea.
Foto: Roger Turesson
Bild 8 av 15Överste Peter Nilsson vid staketet som löper bara några meter från svenskarnas camp, precis vid mittgränsen i den demilitariserade zonen. Några meter in på andra sidan går gränsen till Nordkorea.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 15Ön Yeonpyeong gränsar till Nordkorea, vars vapen står riktade mot ön några kilometer därifrån. Hela den norra strandlinjen är väl bevakad och befäst med flera stora militära anläggningar.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 15I Panmunjom, precis på gränsen mellan länderna på Koreahalvön. Överste Peter Nilsson och major Karin Malmsten vid förhandlingsbordet där möten hålls varje vecka. Huset har dörrar i båda riktningarna men sedan 1995 har Nordkorea inte tömt sin brevlåda på mötesrapporterna.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 15Dörren till Nordkorea är alltid olåst men sedan 1995 har nordkoreanerna inte kommit in i rummet för att tömma sin brevlåda på mötesrapporterna, som en grupp av svenska och schweiziska militärer författar.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 15Överste Peter Nilsson visar en grafik med Nordkoreas tester av robotar tidigare år. Han är en av svenskarna som finns på plats vid DMZ, den demilitariserade zonen mellan länderna på Koreahalvön.
Foto: Roger Turesson
Bild 13 av 15Lee Woo-Young är professor i sociologi vid University of North Korean Studies i Seoul.
Foto: Roger Turesson
Bild 14 av 15Från The Bridge of Freedom vid den södra delen av den demilitariserade zonen mellan Nordkoreas och Sydkorea, kan man se de sydligaste vakttornen.
Foto: Roger Turesson
Bild 15 av 15Park Jong-Ja sitter utanför ett skyddsrum på ön Yeonpyeong, några kilometer från gränsen till Nordkorea. Hon minns beskjutningen från norr hösten 2010. Och säger att hon blir rädd när hon ser nyheter på tv om Nordkoreas många robotuppskjutningar.
Foto: Roger Turesson
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.