Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/boende-i-kongsberg-jag-var-radd-i-gar/

VÄRLDEN

Boende i Kongsberg: ”Jag var rädd i går”

Avspärrningar vid Vinmonopolet i Kongsberg.
Avspärrningar vid Vinmonopolet i Kongsberg. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Vittnen beskriver en kaotisk onsdagskväll i Kongsberg, ett samhälle med omkring 20 000 invånare väster om Oslo.

Stora områden spärrades av efter dådet, där fem personer dödades av en man med pilbåge.

– Jag satt och såg på ”Squid game” och hörde plötsligt sirener. Jag trodde det var i tv-serien, säger 24-årige studenten Sarkis Younan till VG.

– Plötsligt hörde jag polisen skrika som av bara helvete: Lägg ned vapnet, berättar han.

VG pratar även med en boende som var på väg hem från närliggande Drammen när han blev omkörd av åtta polisbilar med blåljus.

– Det är väldigt kaotiskt här nu. Ett enormt område är avspärrat och det är flera polispatruller med hundar som håller vakt, sade han på onsdagskvällen.

Avspärrningar i Kongsberg tidigt på torsdagsmorgonen.
Avspärrningar i Kongsberg tidigt på torsdagsmorgonen. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kari Smeby befann sig vid en Coop-butik där personer blev skjutna. Han beskriver det som skett som ”overkligt och förfärligt”.

– Det är skrämmande. Det första jag gjorde när jag kom hem var att låsa dörren. Jag var rädd i går, säger hon till NRK.

Hon såg inget från själva händelsen, men såg polispådraget och fick höra att en person ”sprang runt med en pilbåge”. Även hon beskriver det hela som overkligt.

– Jag trodde nästan inte på det. Det verkade helt galet. Jag såg framför mig att det handlade om en leksak, men det var det definitivt inte.

En 37-årig man greps under kvällen som misstänkt för dådet. Gärningsmannen dödade på drygt en halvtimme fem personer och skadade två personer. Han var beväpnad med pilbåge men även med andra vapen, enligt polisen.

Läs mer:

DN:s direktrapportering om attacken i Kongsberg

Fem döda i attack med pilbåge i norska Kongsberg

Polischefen: Mannen sköt flera pilar mot polisen

Maktskifte på slottet i dag – men Norges ögon vänds mot Kongsberg

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt