Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/bolagen-tavlar-om-att-skicka-sina-vaccin-till-israel-forst/

Världen

Bolagen tävlar om att skicka sina vaccin till Israel först

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (t.h.) och landets hälsominister Yuli Edelstein på plats på flygplatsen när ett plan anländer med Pfizers covidvaccin.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (t.h.) och landets hälsominister Yuli Edelstein på plats på flygplatsen när ett plan anländer med Pfizers covidvaccin. Foto: Motti Millrod/AFP

JERUSALEM. Israel, som vaccinerar snabbare än något annat land, fungerar just nu som ett levande laboratorium för olika coronavacciner. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att det är han som ligger bakom undret, men experterna håller inte med.

När ett transportplan, fullastat med vaccin, anlände till Israel stod Netanyahu på landningsbanan, omgiven av kameror, redo att ta åt sig äran. I den berättelse han gjort till sin under valkampanjen är det hans telefonsamtal med Pfizers vd, den grekisk-judiske veterinären Albert Bourla, som röjt undan hindren och ställt Israel först i kön till det efterlängtade elixiret.

På hälsovårdsdepartementet vänder sig anonyma källor mot denna version. Israel kom först av andra skäl, uppger de. Det lade stora pengar på bordet tidigare än andra för att säkra tidig leverans. Ett annat skäl till Pfizers och de andra bolagens iver att samarbeta var att de visste att Israel kunde ge över 100.000 doser om dagen. Det betydde att Pfizers experter redan dagarna efter jul började ta del av ett flöde av data om biverkningar, nivåer av antikroppar, effektivitet mot olika covid-19-varianter och annat som är guld värt för dem. Också de andra stora producenterna i väst, Moderna och Astra Zeneca, är angelägna om att få ut sina produkter till de israeliska sjukkassorna, som lovar vaccinera 200.000 personer om dagen från och med nästa vecka. Den första sändningen av de sex miljoner doser Israel beställt av Moderna, anlände i torsdags. Israel har betalat kring tio miljarder kronor vardera till Pfizer och Moderna.

En kvinna i Jerusalem får covidvaccin.
En kvinna i Jerusalem får covidvaccin. Foto: Nir Alon/TT

Men denna trafik av data från sjukkassornas datorer till de multinationella läkemedelsjättarna har väckt protester. Myndigheterna och sjukkassorna bryter mot patienthemligheten och profiterar på data som de svurit att inte röja, enligt Meirav Arlozoroff från tidningen Haaretz: ”Det heter nu att alla namn tagits bort från dessa data. Men vi vet att den som har tillgång till patientens kön, ålder och sjukdomshistoria lätt kan kombinera dessa fakta med andra register och trolla bort anonymiteten. Och lika viktigt: dessa uppgifter är värda stora pengar. De är våra, inte statens eller sjukkassornas.”

Alla vaccinerade israeler har fyllt i formulär där de redogör för biverkningar, och många av dem följs på nära håll för att fastställa graden av immunitet efter den första och den andra dosen. På tisdagen hade 1,9 miljoner injektioner givits, och före denna månads slut beräknas två miljoner ha fått bägge doserna av Pfizers vaccin, vilket väntas lindra belastningen på sjukhusen.

På palestinska områden kommer vaccineringen att börja först i mars. Israel har levererat doser till president Mahmud Abbas och det övriga palestinska ledarskiktet, men inte till den övriga befolkningen på Västbanken och Gazaremsan. Enligt flera bedömare är detta ett brott mot Genèvekonventionen, som förpliktar ockupationsmakten att sörja för de ockuperades hälsa.

Bolagens motiv för att sätta sina produkter i israeliska händer är en parallell till situationen på vapenmarknaden. Tillverkare av stridsflygplan och luftvärnssystem vet att deras varor snart prövas i strid när de säljs till Israel, vilket ger upphov till data som möjliggör justeringar och förbättringar.

Efter att USA-byggda stridsflygplan av typen F-16 som Israel köpt in förstört Iraks kärnvapenprogram 1981, och slagit ut det syriska luftförsvaret sommaren därpå, blev tillverkaren General Dynamics överlupen av beställningar. Dagens amerikanska superflygplan, F-35, användes för första gången i strid för tre år sedan, då Israel angrep iranska mål i Syrien.

Läs mer:

Här är länderna som vaccinerat flest invånare mot covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt