Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/boris-johnson-alla-sociala-begransningar-borta-i-juni/

Världen

Boris Johnson: Alla sociala begränsningar borta i juni

Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson. Foto: AFP

Engelska skolor ska åter öppnas den 8 mars. Det är det första steget i den färdplan ut ur coronapandemin som premiärminister Boris Johnson presenterade på måndagen. Den 21 juni ska alla sociala begränsningar vara utfasade.

– Två veckor från i dag är vår plan att skolor och andra utbildningsetablissemang åter kan välkomna elever som har testats negativt för covid-19 varannan vecka, säger Johnson i parlamentets underhus.

Den 8 mars kan också vissa fritidsaktiviteter efter skolan återupptas, för att underlätta för föräldrarna att sköta sina arbeten. Samtidigt tillåts två personer att träffas utomhus. Boende på äldreboenden tillåts ta emot en besökare.

Planen för att åter öppna England är ”försiktig men oåterkallelig”, sa Johnson. Han kallar den för en ”enkel biljett till frihet” men varnade samtidigt för att antalet nya coronafall kommer att öka när samhället öppnas. Övriga Storbritannien har en liknande färdplan, men i Skottland kommer vissa skolor att öppna redan den här veckan.

Restriktionerna kommer att hävas i flera omgångar fram till den 21 juni, då premiärministern hoppas att alla sociala begränsningar har fasats ut. Den 29 mars blir det tillåtet att spela tennis, fotboll och golf utomhus. I mitten av april är det fritt fram att besöka butiker, gym och frisörer. Från den 17 maj kan restauranger och pubar servera mat inomhus. Den dagen kan det också bli möjligt att resa på semester utomlands, beroende på utvecklingen i omvärlden. I juni blir det tillåtet att arrangera bröllop, gå på fotboll och besöka en nattklubb..

Det har gått nästan ett år sedan britterna för första gången beordrades att stanna hemma på grund av pandemin. Trots intensiva vaccineringar är landet fortfarande stängt. Stängningen är den tredje i ordningen för att hejda smittspridningen av covid-19.

– Ett avskyvärt år kommer få ge plats för en betydligt bättre vår och sommar än den vi hade, sade Johnson.

17,7 miljoner britter har fått en första vaccinspruta – men bara en bråkdel har hunnit få den andra dosen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt