Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/boris-johnson-underbart-att-fa-traffa-alla-pa-det-har-viset/

VÄRLDEN

Boris Johnson: ”Underbart att få träffa alla på det här viset”

Foto: Patrick Semansky

USA är tillbaka – och vill återuppbygga relationerna till de stora västliga demokratierna. Med det budskapet anlände president Joe Biden till Carbis Bay vid kusten i sydvästra England, där G7-länderna håller toppmöte i helgen.

Men det innebär också att förväntningarna är högre ställda än när Donald Trump var president.

I flera år har toppmötena i G7-gruppen – där USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kanada och Japan ingår – präglats av påtaglig oro för Trumps oberäkneliga infall och vredesutbrott.

Men när den traditionsenliga gruppbilden togs på stranden på mötet i Carbis Bay på fredagen var det gott om avslappnade leenden, armbågshälsningar och en och annan ryggdunk.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordföranden Charles Michel var inbjudna.

– Det känns underbart att få träffa alla på det här viset. Våra länder måste nu se till att återuppbygga – bättre, grönare och rättvisare, sa Boris Johnson när han välkomnade de övriga.

På agendan står hur ekonomin ska stabiliseras efter det senaste årets omvälvningar, en minimiskatt för multinationella bolag, hur vaccinering ska garanteras för hela världens befolkning – och konkreta åtgärder mot klimatförändringarna.

Redan innan världsledarna satt sig ned kom dock kritik om att det förslag som ligger på bordet om en miljard vaccindoser i gåva till fattigare länder kan vara otillräckligt.

Det återstår också att se vad de ”konkreta åtaganden” i klimatfrågan innebär, som Joe Biden aviserat inför mötet. Och hur vattentät minimiskatten för stora bolag är.

Men med Joe Biden som amerikansk president är förväntningarna högre ställda än tidigare.

Senast G7-gruppen möttes var i Biarritz 2019, och då utmynnade mötet bara i en utfästelse om 20 miljoner dollar till släckning av bränder i Amazonas. Förra året ställdes toppmötet in helt – formellt på grund av pandemin, men också för att de övriga inte ville ge Donald Trump hjälp i valrörelsen.

Pandemin är dock inte över, och mycket står på spel. I Storbritannien stiger smittotalen till följd av den så kallade deltavarianten av viruset, och återhämtningen är skör.

Bild 1 av 2 Kunglig trio. Kate, Camilla och drottning Elizabeth
Foto: Oli Scarff/AFP
Bild 2 av 2 Drottning Elizabeth.
Foto: Oli Scarff/AFP

Drottning Elizabeth förgyllde mötet med sin närvaro på öppningsdagen. På kvällen stod den 95-åriga monarken, tillsammans med prins Charles och Camilla samt prins William och Kate, värd för en mottagning i världens största växthus, Edenprojektet.

Det blev första gången drottningen mötte Joe Biden – och han blev därmed den 13:e amerikanska presidenten som hon har träffat under 69 år på tronen.

I nästa vecka fortsätter Biden rundresan i Europa med separata möten med Nato, EU och Rysslands president Vladimir Putin.

Läs mer:

Merkel besöker Biden i mitten av juli

Ingmar Nevéus: Vaccingåvan ett sätt för G7 att lätta sitt dåliga samvete

Katrine Marçal: Boris Johnson måste hitta en gemensam grund med USA

Ämnen i artikeln

Joe Biden
G7
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt