Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/branderna-i-vastra-usa-de-varsta-pa-18-ar/

Världen

Bränderna i västra USA de värsta på 18 år

01:08. Nedbrunna villakvarter i staden Talent, Oregon på amerikanska västkusten.

Bränderna i västra USA beskrivs nu som de värsta på 18 år och röken från dem har nått norra Europa.

– Det finns inget slut i sikte, säger brandmannen Brian Wanhala till San Francisco Chronicle.

De omfattande bränderna har rasat i delar av Kalifornien och Oregon sedan en månad. Och ännu återstår ett par månader av det som kallas brandsäsongen.

Just nu bekämpar fler än 17.000 brandmän 27 större bränder bara i Kalifornien. Hittills har 25 personer mist sina liv och fler än 4.200 byggnader brunnit ned i delstaten. Sammanlagt har minst 35 människor dött till följd av bränderna på den amerikanska västkusten.

– Det är till och med värre än bränderna 1910 och de här bränderna kommer att sätta en ny standard för vad vi måste göra för att vi ska skydda oss i framtiden, sa Kaliforniens högste brandchef Thom Porter sent på onsdagskvällen svensk tid.

Bränderna är våldsamma också i delstaten Oregon där nedrasade kraftledningar har startat ett stort antal bränder vid sidan av dem som startat på andra sätt. Elledningar som faller till marken har varit en stor orsak till bränder i västra USA under de senaste åren.

De omfattande bränderna har rasat i delar av Kalifornien och Oregon sedan en månad tillbaka. Här Monrovia Canyon Park i Kalifornien.
De omfattande bränderna har rasat i delar av Kalifornien och Oregon sedan en månad tillbaka. Här Monrovia Canyon Park i Kalifornien. Foto: Ringo Chiu/AFP

På onsdagen godkände Vita huset en begäran från Oregons guvernör att förklara stora delar av västra delstaten – och delar av centrala och östra Oregon – för katastrofområde. Något som gör det lättare för myndigheterna att hjälpa de tusentals som nu står utan hem eller har fått sina egendomar förstörda. 400.000 hektar av mark har förstörts bara i Oregon enligt myndigheterna.

Några exakta uppgifter finns inte när det gäller hur många hem som har förstörts i Oregon men det rör sig om hundratals, kanske tusentals. De två samhällena Phoenix och Talent med sammanlagt 11.000 invånare förstördes till stora delar redan i förra veckan. Bilder har visat kvarter efter kvarter med rykande husgrunder.

Enligt forskare vid European Centre for Medium-Range Weather Forecasts är årets bränder tio till hundra gånger kraftigare än de varit sedan 2003.

– Omfattningen och kraften i dessa bränder är betydligt högre än några andra under de 18 år som vi har samlat in data, säger Mark Parrington vid CAMS, som är en del av det europeiska centrumet, till CNN.

Mätningar visar att rök från bränderna också har den amerikanska östkusten och även tagit sig över Atlanten till Europa och kommer att fortsätta göra det.

Brandbekämpningen har tagit hårt på räddningspersonal som i många fall arbetar flera dygn i sträck.

– Det finns inget slut i sikte, säger brandmannen Brian Wanhala till San Francisco Chronicle.

Ämnen i artikeln

Kalifornien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt