Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/brexit-problem-for-skotsk-fisk-till-eu/

Världen

Brexit-problem för skotsk fisk till EU

Fiskaren Andrew Gillie tar i land färska krabbor, hummer och makrill i hamnen i Eyemouth i Skottland.
Fiskaren Andrew Gillie tar i land färska krabbor, hummer och makrill i hamnen i Eyemouth i Skottland. Foto: Francois Mori / TT

Papperskrav och gränsbyråkrati efter brexit skapar krisläge för fiskare i Skottland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

TT Text

– Kunderna förväntar sig färskvaror, så de handlar inte. Det är en katastrof, säger Santiago Buesa vars företag SB Fish i skotska Troon tills vidare tvingats stoppa sin export till EU.

Orsaken är att leveranserna tar alldeles för lång tid på grund av det pappersarbete som krävs då Storbritannien inte längre ingår i EU:s inre marknad. Tulldeklarationer, hälsocertifikat och annat har gjort att leveranser som tidigare gått på en dag nu tagit minst tre dagar, om de över huvud taget kommer fram.

En stor del av inkomsterna för det skotska fisket härrör från skaldjur till den franska och spanska marknaden.

Fiskegrossisten David Noble i Ayr hävdar att det kostar honom upp till 6 000 kronor om dagen på att ordna alla nödvändiga papper.

– Jag är tveksam till om jag kan fortsätta. Om vår fisk är för dyr så kommer våra kunder att handla någon annanstans, säger Noble till Reuters.

Ämnen i artikeln

Brexit
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt