Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/brittiska-coronastrategin-sagas-i-tung-rapport/

VÄRLDEN

Brittiska coronastrategin sågas i tung rapport

Nedstängning i London i början av april 2020.
Nedstängning i London i början av april 2020. Foto: Dinendra Haria/TT

Storbritannien borde ha stängt ned samhället snabbare i början av coronapandemin, konstaterar en parlamentarisk utredning.

Att låta smittan sprida sig utan att göra allt för att stoppa den var ett misstag, enligt rapportförfattarna. Strategin kallas ett av de största misslyckandena för folkhälsan i Storbritannien hittills.

Den 31:a januari 2020 konstaterades det första fallet av det då nya coronaviruset i Storbritannien.

Diskussionerna när antalet fall sedan ökade under de närmsta veckorna påminde om de som fördes i flera andra länder, även i Sverige. Skulle smittan tryckas ned enbart med riktade restriktioner eller skulle samhället behöva stängas ned helt under en period?

Att Storbritannien till en början anslöt sig till den förstnämnda linjen var ett stort misstag, enligt rapportförfattarna som representeras av samtliga partier i parlamentet. Den 23 mars beslutade Storbritannien om en nedstängning av samhället. För sent, enligt utvärderingen.

”Det står nu klart att det var fel väg att gå, och att det ledde till fler dödsfall i början än vad en mer kraftfull strategi skulle ha gjort”, skriver parlamentarikerna.

I rapporten konstateras att det fanns en strävan mot att undvika en nedstängning på grund av den skada det skulle göra för ekonomin, övrig sjukvård och för samhället.

”I avsaknad av strategier som att isolera smittade, och tillräcklig testning och smittspårning och hårda gränskontroller, var en fullständig nedstängning oundviklig och borde ha kommit tidigare”, står det i den 150-sidiga utvärderingen som kom på tisdagen.

Premiärminister Boris Johnsons förre chefsstrateg Dominic Cummings sade i ett utskottsförhör i maj att tiotusentals personer dog för att idén om flockimmunitet övergavs alldeles för sent.

– Grundhållningen var att sjukdomen skulle spridas till merparten av befolkningen hur vi än gjorde, och att vaccin inte skulle vara tillgängliga under 2020, sade han.

Trots att Storbritannien var ett av de första länderna i världen som utvecklade ett covidtest lyckades inte regeringen att gå i mål med att testa och smittspåra tillräckligt mycket i befolkningen, enligt rapporten.

I rapporten lyfts det också fram att Storbritannien briljerade på vissa områden under pandemin, som när det gällde att stödja framtagandet av vaccin och utrullningen av detta till befolkningen. Över 80 procent av den vuxna befolkningen i landet är fullvaccinerade 1,5 år in i pandemin.

”Miljoner av liv kommer att ha sparats som resultat av den globala vaccininsatsen, i vilken Storbritannien har spelat en ledande roll”, skriver parlamentarikerna.

Över 130 000 människor har avlidit till följd av covid-19 i Storbritannien, enligt statistisk från Johns Hopkins University. Landet ligger högt på listan över länder i världen som drabbats hårdast under pandemin sett till antalet döda per 100 000 invånare.

Läs mer:

Johnsons förra chefsstrateg: ”Tiotusentals har dött i onödan”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt